Julhälsning till DN

Aktuellt, Media, Metapolitik, Motpol, Nya högern, PK, Rekommenderat, Vänstern

Nyligen publicerades ett reportage i DN under titeln ”Den nya högern – Ett eko från 1930-talet”. Det var en beklämmande historia, full av ohederliga antydningar, hårt klippta intervjuer och en löjlig underton som märks redan i titeln. Ett genmäle insänt av undertecknad refuserades slentrianmässigt av redaktionschef Caspar Opitz.

dnh30taletJag ska inte slösa allt för många ord på problemen med reportaget i allmänhet. Björn af Kleens välbekanta klasskomplex, som tar sig uttryck i vinkeln och urvalet i intervjun med William Hahne. Det genomskinliga försöket att straffa nationalekonomen Tino Sanandaji, som tiden innan reportaget vid flera tillfällen ifrågasatt DN:s chefsredaktör Peter Wolodarskis fria påhitt om invandringens ekonomiska fördelar. Sammanslagningen av mängder av personer och grupperingar som i många fall varken har kontakt eller har någonting gemensamt ideologiskt under ett enda paraply. Den allmänna paranoia som vilar över hela reportaget, som lett till sällan skådade ångestattacker inom Twittervänstern.

Jag blir själv påhoppad av af Kleen, vilket var ämnet för mitt genmäle till DN. Han drar fram över tjugo år gamla ungdomsförsyndelser, kommer med antydningar om antisemitism och bedriver överhuvudtaget sunkig kvällstidningsjournalistik.

Med det sagt har jag, Arktos och Motpol ändå mycket att tacka af Kleen för. Utanför den snabbt krympande grupp som fortfarande tror att DN är en källa till riktiga nyheter har reaktionerna på reportaget inte varit som af Kleen sannolikt tänkt sig. Genom sin hysteriska brunmålning av allt och alla har han underminerat Dagens Nyheters redan katastrofala trovärdighet ännu lite mer, men det förfallet är antagligen omöjligt att hejda i vilket fall.

För min egen del är det mycket intressantare att konstatera att de svårigheter vi har haft med att nå ut i Sverige, till skillnad från i övriga Europa, nu avhjälpts av Dagens Nyheter. Att sälja böcker och knyta nya politiska kontakter i Sverige är inte lätt, men det har blivit väldigt mycket lättare de senaste dagarna.

”…then they fight you, and then you win.”

God jul!