Kort om kvällstidningsbojkott

Åsiktskorridoren, Debatt, Media, Metapolitik, Politik, Rekommenderat

Fria Tider publicerade förra veckan på sin ledarblogg ett inlägg med rubriken Ett litet tips till Avpixlat. I ledaren uppmanar skribenten Avpixlat och dess läsare att kontakta de annonsörer som har den dåliga smaken att understödja exempelvis Expressen ekonomiskt och uttrycka missnöje med det. Det är en alldeles utmärkt idé.

Normalt skulle en bojkott av det här slaget syfta till att få bojkottens yttersta mål att ändra inställning – i det här fallet alltså få Aftonbladet och Expressen att balansera sin journalistik så att den åtminstone har någon sorts kontakt med den faktiska verkligheten i samhället vad avser invandring och besläktade frågor. Det låter sig givetvis inte göras, och därför måste målet vara att skada tidningarna ekonomiskt. I slutänden få dem att gå omkull. Och det är ett alldeles utmärkt mål, som borde intressera också andra människor än de som hör hemma på högerkanten.

Det hela handlar nämligen inte bara om att kvällspressen rapporterar vinklat i vissa frågor, och att att dess personalstyrka kan beskrivas som en vänstersekt med några harmlösa alibin som Ulf Nilsson och Johan Hakelius. Minst lika väsentligt är att den är skitdålig. Tidningar av Expressens och Aftonbladets typ fyller – med eller utan vinklade nyheter – ingen positiv funktion överhuvudtaget. De utövar påtryckningar på politiker, utan att ha minsta politisk kompetens. De sprider skvaller, skitsnack och förvridna versioner också av händelseförlopp som inte har någonting alls med invandring, höger–vänster-förhållanden eller någonting annat att göra. De skapar och aktiverar enfaldiga, insönade och okunniga människor. De smutsar ner det offentliga rummet. De kan utan vidare ersättas av sporttidningar, eftersom sportdelen är det är det enda område där man kan läsa och faktiskt lära sig något om den yttre verkligheten.

Med andra ord: unleash rättshaveristerna. Precis denna metod har tidigare använts i betydligt smutsigare syften än att försöka få bort två mentala svarta hål som Aftonbladet och Expressen från offentligheten, och denna gång är den mer än påkallad. Kvällspressens död vore ett framsteg för det offentliga samtalet i Sverige, till och med om övrig s.k. ”gammelmedia” tills vidare fortsätter finnas kvar. Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter är också trogna diverse korkade politiska principer, och begår verkliga övertramp, men de är inte onyanserade och fördummande på riktigt samma sätt som de två tidningar som dagligen besudlar kiosker och köpcentra över hela Sverige. Det går bortom enskilda politiska frågor – själva den mentalitet som odlas av slaskpressen är direkt skadlig. En permanent bojkott av Aftonbladets och Expressens annonsörer är alltså absolut inte bara påkallad för invandringskritiker, ”högerextremister” och allmänna elakingar. Den är ta mig fan en moralisk skyldighet för alla med mer än tvåsiffrig IQ.

Bojkotta Aftonbladet
Fria Tider: Att smaka på sin egen medicin