Snabb bekräftelse

Politik

En kort notis idag, bara. Mitt inlägg för en knapp vecka sedan (Farväl till den svenska modellen) får snabbt och väntat stöd genom en ledare i Expressen. Därmed har katten släppts ut så smått ur säcken, och operation Neoliberalismus durch Einwanderung ligger i startgroparna för att gå från att vara praktisk men inte erkänd verklighet, till att bli policy på allvar.

Om inte den berömda våta filten läggs över hela frågan skulle det kunna innebära startskottet på en debatt om precis det ämne jag tog upp. Anna Dahlberg hävdar i ledaren ifråga att det är Sverigedemokraternas fel att flyktingpolitik inte kan diskuteras i Sverige (och inte hennes och journalistkårens, som fallet egentligen är vad gäller det mest omedelbara). Efter det obligatoriska nonsenstramset blir det raka besked: antingen måste Sverige minska invandringen, eller så måste vi skapa ett låglöneproletariat. Skitjobb där invandrare utan kompetens och språklig förmåga kan tjäna ihop till åtminstone en del av sitt eget uppehälle, där (gissningsvis) även en försvarlig andel svenskar kan tryckas in så det inte blir rasism.

Vilket av de två alternativen det blir behöver vi inte ens fundera på. Vänstern bryr sig mer om invandringen än om arbetar- och underklassen, ”högern” har blivit precis den ideologiskt tomma funktion av kapitalet som vänstern alltid anklagat den för att ha varit. Oavsett vad man har att säga om välfärdsstaten som sådan – ovan nämnda inlägg har en intressant kommentarsfältsdiskussion – är det inte någon trevlig utveckling vi går till mötes.