Fallet Svenssongalaxen

Okategoriserade

Lennart Svensson, flerårig bloggare, har stängts av från en praktikplats på Mittuniversitetet med anledning av ett inlägg han skrivit om Anders Breivik. Därutöver har han förärats ett makabert inslag i Mittnytt, där han framställs som någon sorts terroristfan. Det hela är smaklöst i det extrema.

Bloggaren Lennart Svensson, mannen bakom bloggen Svenssongalaxen och även medarbetare på motpol under namnet Rent Principiellt, har blivit utslängd från sin praktikplats vid Mittuniversitetet för att ha bloggat på arbetstid. Det är möjligen i linje med universitetets (nåja) policy vad gäller anställda, även om det naturligtvis inte har med saken att göra. Bakgrunden är istället innehållet på Svenssons blogg, som vid sidan av personliga resonemang och kulturartiklar också ger uttryck för diverse högeråsikter. Detta utgör också fokus för den mediala rapporteringen kring fallet, som i vanlig ordning rör sig i sinnessjukdomens domäner. Med bombastisk musik försöker Mittnytt i ett makabert inslag leva ned till riksmedias satta standard i frågor som dessa – dessutom har man valt att anonymisera Svensson med pixling, trots att denne inte alls haft några sådana önskemål. Underhållande nog har Svensson bemött det hela bland annat genom att kräva att SVT publicerar hans namn och bild offentligt – ska det hängas ut, ska det tydligen hängas ut ordentligt.

I hetsens epicentrum ligger ett antal inlägg som författats på Svenssongalaxen om Anders Breivik. Allt mer Pravdalika TT låter meddela att det handlar om en bloggare som ägnar sig åt ”Breivik-stöd”, varefter övriga media springer efter i koppel. Hade vi haft en fungerande förtalslagstiftning i landet hade Svensson haft anledning att stämma dårarna som gått ut med denna uppgift, för något sådant har det naturligtvis inte varit tal om. Tvärtom har det aldrig rått något som helst tvivel om att Svensson inte stödjer eller försvarar politiskt våld – i det har han varit konsekventare än de flesta inom den svenska vänstern.

I Mittnyttinslaget har ett antal citat ryckts vilt ur sitt sammanhang, främst hämtade ur inlägget Breivik var för otålig. Inlägget i sig är inte oproblematiskt.

För det första köper jag inte Svenssons resonemang i inlägget – Breivik slaktade närmare åttio människor för att få uppmärksamhet för sina idéer – idéer som, rätt eller fel, på intet sätt är okända och i behov av någon psykotisk ”korsriddare” för att spridas. Handlingen saknade varje tendens till politisk rationalitet. Det här är inte en fråga om någon sorts felaktigt politiskt-taktiskt beslut, utan en absurd våldshandling som orsakat omåttligt lidande. Därtill var dess enda politiska effekt stor skada för möjligheten till seriös politisk debatt (vilket man om inte annat ser på jubelropen som skallat oavbrutet från vänsterhåll sedan första rubriken med texten ”etnisk norsk” dök upp). Att diskutera handlingen i termer av att ”vara för otålig” är till viss del att spela på både Breiviks och ”antirasisternas” planhalva.

För det andra är rubrikvalet naturligtvis hejdlöst ogenomtänkt, och som hittat för den som vill påstå att Svensson ”hyllar Breivik” (att det sedan inte syftar på att Breivik borde ha avvaktat och sedan skjutit folk är visserligen rätt lätt att förstå för alla utom direkt illvilliga – men sådana finns det gott om).

Läser man inlägget inser man hur som helst ganska snabbt, om man inte är dum i huvudet, att det utöver dessa två problem är rätt harmlöst. Olyckligt formulerat, men absolut inte ”stöd”. Anders Breivik har helt enkelt aldrig ”hyllats” på Lennart Svenssons blogg, och Mittuniversitetets bisarra agerande är förnuftsvidrigt – får man tro rektorn är problemet dessutom inte något ”Breivikstöd” utan att Svenssons åsikter inte stämmer överens med rektorns egna och ”universitetets”.

När det gäller medierapporteringen… Ja, där är det ju som vanligt.