Tor Bachs Blitzvisit på Expo

Okategoriserade

Vi avslutar dagens spamning av motpol med en en tokig liten nyhet.

Den demokratiska tidskriften Expo publicerade så sent som igår en intressant analys av Behring-Breivikfallet. Det var spännande, originell läsning. Breivik ansågs nämligen vara produkten av rasism och hat på internet. Artikeln var författad av en norrman vid namn Tor Bach, en gammal vän till Stieg Larsson. Tidigare har han skrivit en likaledes spännande artikel om Israel Shamir tillsammans med Larsson och självaste Daniel Poohl i brittiska Searchlight.  Så långt allt väl.

När artikeln väl var på plats upptäckte dock Exporedaktionen något upprörande, som Poohl och gänget helt missat tidigare. Tor Bach ställer inte upp på den demokratiska värdegrunden fullt ut. Han har bakgrund i det norska kommunistpartiet och i den norska AFA-motsvarigheten Blitz, och har bland annat skrivit att våld mot politiska motståndare och antirasistisk opinionsbildning på ”massbas” bör gå hand i hand.

Så här har Tor skrivit, i den demokratiska tidskriften Røde Fane, under rubriken Skal vi banke nazisvina?:

“Vi er nødt til å innse at voldsbruk kan være riktig. (…) Det jeg imidlertid tror er farlig, er å få en debatt mellom de “snille” som er mot vold og for massemobilisering og de “slemme” som bare vil slå. Det er ikke der skillelinjene står i praksis. Jeg tror at en sånn debatt bare vil føre til overkjøring av verdifulle aktivister og til å bryte ned en antirasistisk front som hittil har vist seg slagkraftig.””

Lyckligtvis upptäcktes fadäsen snabbt av Exporedaktionen, och den fina analysen av den icke våldsamma extremhögerns skuld, författad av en förespråkare för den våldsamma extremvänsterns våld, plockades ned. Att Politiskt Inkorrekts efterträdare Avpixlat hunnit skriva om ämnet får väl ses som en slump.

Själv tycker jag dock att artikeln är så intressant att den inte bör gå till spillo. Förslagsvis besöker hugade läsare den cachade versionen. Eller kanske till och med laddar ner den. Annars har Tor skrivit ytterligare en artikel, som handlar om ett bankrån. Man får väl förmoda att det här rör sig om ett misstag från Expos sida, och att även denna artikel fjernes från sidan så snart IT-ansvarige kommer in.

Hur som helst får vi hoppas att Expo slipper dylika blunders i framtiden. Det vore ju tokigt om någon fick för sig att det funnes några kopplingar mellan deras journalistiska verksamhet och politiskt våld.