Rosengård Pride 2009

Feminism, Okategoriserade, PK, Rekommenderat, Samhälle, Satir

Så här i sommartid tycker Solguru att det är dags att ställa till med en riktig storfest någonstans i Sverige. Han vill därför föreslå att stat, etablerad media och svensk antifascism går upp till bevis när det kommer till att visa på mångkulturens och sexualliberaliseringens fördelar – för alla. Alltså vill Solguru stolt presentera sommarens höjdpunkt: Rosengård Gay Pride Festival 2009!

Den 19:e Augusti i år kommer RFSL i samarbete med liberala muslimska organisationer och samtliga riksdagspartier att arrangera en pridefest i centrala Rosengård. Själva festen kommer att äga rum i och kring ”RoCent” – Rosengårds affärscentrum – men aktiviteter kommer att förekomma på olika håll i området, inte minst utanför och förhoppningsvis i Malmö moské.

Syftet är att visa att den allt mer utbredda föreställningen att invandrargrupper är mer homofobiska än andra är felaktig. På samma sätt vill vi också visa att HBTQ-personer inte på något sätt är främmande inför Islam och den kärlekens religion det trots allt i grunden rör sig om. Förutom dessa högtflygande politiska och sociala mål blir det förstås, som alltid, en riktig storfest. Diskussionsseminarier och tal kommer att samsas med dansuppvisningar, musikuppträden och naturligtvis en hel del hångel.

Så snör på er dansskorna och visa att bögar och straighta, svennar och blattar, kvinnor och HBT-män, både kan lära tillsammans, och släppa loss tillsammans!

PROGRAM FÖR TORGET:
10:00 Talare från bland andra Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Folkpartiet drar igång evenemanget på parkeringen framför Rosengårds Centrum med kärnfulla tal. Precis vilka det blir är än så länge en hemlighet – men räkna med glada överraskningar!

10:45 Ett första framträdande av tillresta dansgruppen House of Authentic Flesh. Det kommer att skakas på både det ena och det andra, tro oss!

11:30 Här blir en liten ”lunchpaus” där besökare även kommer att att få möjlighet att handla från bokbord på HBTQ-tema – flera välkända svenska författare kommer att finnas till hands, förutom att homosexuella muslimska författare, välkända och uppskattade i sina hemländer, kommer att saluföra sina verk. Matförsäljning börjar även här, och den kommer att fortsätta under hela återstoden av dagen. Allt ifrån snabbmat som kebab och varmkorv till traditionella rätter från Afrika och Mellanöstern kommer att finnas till salu. Ekivoka bakverk kommer inte heller att saknas!

12:30 Daniel Poohl från stiftelsen Expo talar om högerextremismens frammarsch i Sverige, och om det hot den utgör mot både homosexuella och muslimer. Talets rubrik och tema är ”Koranen och Queer”, och tar även upp gemensamma strategier muslimska rättslärda och HBTQ-aktivister kan använda för att bekämpa nazistorganisationer som Sverigedemokraterna.

13:00 Förmiddagssamlingen på torget avslutas, och deltagare får möjlighet att ge sig av till de seminarier och konstutställningar som kommer att hållas under eftermiddagen. Återsamling 19:00!

19:00 Återsamling på torget. Ännu ett framträdande av House of Authentic Flesh medan vi inväntar eventuella eftersläntrare.

19:30 Kort vandring till Malmö moské, där vi förhoppningsvis har möjlighet att besöka bönerummet. Aktiviteter kommer i vilket fall att äga rum alldeles utanför.

20:00 Nordamerikas förste homosexuelle Imam – Imam Daayiee Abdullah – talar om sina aktiviteter, både som Imam och som onlineaktivist för homosexuella muslimer. Se en länk där han talar om sin första kärlek här!

20:30 Före detta ärekbiskop KG Hammar talar om vad kristendomen kan lära av islam när det kommer till HBTQ-rättigheter, och ställer provocerande frågan varför intolerans mot homosexuella och muslimer än idag är det överlägset allvarligaste samhällsproblemet i Sverige och världen.

21:00 Festdags! Dans, musik och parad från Moskén tillbaka till Rosengårds Centrum, där parkeringsplatsen får bli scen för en fest som varar hela natten. Framträdanden av bland andra Bodies without Organs med Islamvännen och HBTQ-profilen Alexander Bard i spetsen! Kvällen avslutas inte förrän alla antingen somnat, eller hittat någon att gå hem med!

En av flaggorna som kommer att vaja över RoCent...

En av flaggorna som kommer att vaja över RoCent…

SEMINARIER OCH AKTIVITETER:
Då dagen är kort blir det tyvärr inte möjligt för alla att medverka vid samtliga evenemang, utan det blir en hel del överlappningar. Oavsett vad man väljer kommer man i varje fall att komma till återsamlingen på torget rejält mycket klokare!

14:00 Diskussionsseminarium på Volframgatan 12 (industrilokalen): Myten om homofobisk Islam
Maria Bränneswärd, teologistuderande, slår hål på föreställningen att Islam skulle vara homofobisk, och jämför med medeltida europeisk lagstiftning. Hon för även fram tesen att flera av de tidiga muslimska ledarna sannolikt var homosexuella, och att homofobin inom den muslimska kulturkretsen uppkommit genom västerländsk kolonial påverkan. Vidare ifrågasätter och dekonstruerar hon begreppen ”muslimsk”, ”kolonial”, ”kulturkrets”, ”påverkan” och ”teologistuderande”.

14:00 Diskussionsseminarium på Fryshuset: Muhammed som gayikon
Abdul Mahmedh diskuterar möjligheten att som homosexuell betrakta profeten som en förebild, och berättar också om den långa traditionen med burlesk humor inom Wahabismen. Pittoreska livvakter och en beväpnad styrka från Stockholms Gaypoliser ”bevakar” skämtsamt byggnaden.

15:30 Konstutställning på Volframgatan 12 (industrilokalen): Fuck the fuckers
Provocerande och tankeväckande utställning om svensk rasism och homofobi av tysk-svenska konstnärinnan Anna-Lena Linz. Några av hennes allra mest kontroversiella verk, inklusive Shit on the heteronormative Bible och Love knows no age limit ger anledning att gnugga geniknölarna för både svenne och blatte!

15:30 Öppen Hip-Hop-scen på Fryshuset
För de lite yngre eller street-smartare. Öppen scen och battles mellan några av Rosengårds främsta unga hip-hopare och reggae-artister. Klass, etnicitet och sexualitet är ämnena, även om de tas upp på ett ungdomligt och rakt sätt! Jamaicainfluerade Johnny Batty Killa med ”Ma kill you Chi-Chi man” och ”Jah say no batty boy” är särskilt intressant, och väcker tankar, liksom Ahmed’s Army med hits som ”Liwat hit the curb”.

16:20 Diskussionsseminarium på Volframgatan 12: HBT-personer i Rosengård och Försvarshögskolans lögner
Representanter för den hejdlöst framgångsrika alternativa Rosengårdsrapporten kommer att offentligt utvärdera det projekt man påbörjade 2:a Mars, och presentera sin alternativa bild av Rosengård. Det växande rummet för Homo- Bi- och Transpersoner i Rosengårds gatubild och religiösa miljö kommer att diskuteras, liksom vad som kan göras bättre (om något)!

17:00 Paneldebatt med Daniel Poohl på fryshuset
Daniel Poohl från Stiftelsen Expo diskuterar antifascistisk strategi med en panel bestående av representanter för både hos muslimer och svenskar brett förankrade, folkliga organisationer som Syndikalistiska Ungdomsförbundet,  Osynliga Partiet och Irans Kommunistiska Parti. Publikfrågor välkomna!

18:00 Alla evenemang avslutas för återfärd till Rosengårds Centrum och marschen till Malmö Moské.