Sabuni in i ledet

Okategoriserade

Nyamko Sabuni har lärt sig hur man ska resonera. Nu samlas drygt hundra organisationer, för skattepengar, för att diskutera hur vi ska ”ersätta den gemensamma religionen, kulturen och språket.”

Integrationsminister Sabuni inledde sin karriär med diverse kontroversiella uttalanden om könsstympning och integration. Nu har hon dock fallit in i ledet, och uttalar sig som man ska i en diskussion om en integrationskonferens som ska hållas i dagarna. Och här kommer klyschorna tätt. Konferensen är ett "komplement till arbetet att bryta det utanförskap som mest skapas av ekonomin" säger Sabuni och ger Bengt Westerbergs gamla uttalande om att Folkpartiet är ett "icke-socialistiskt vänsterparti" ny mening. Icke-socialistisk marxism kan låta märkligt, men fungerar tydligen när den "materiella basen" får agera huvudsaklig förklaringsmodell för de så kallade integrationsproblemen. Trots denna vanföreställnings vid det här laget närmast överdrivet bevisade impotens.

Även i övrigt följer (s)abuni protokollet. EU kränker båtflyktningar, könsneutrala äktenskap krockar inte med religionsfriheten, men (hör och häpna) det finns en krock mellan mänskliga rättigheter när det gäller religiösa friskolor. Att ta i med "hårda tag" mot gängbrottsligheten kan kränka folk. Till skillnad från gängbrottsligheten själv då, som väl antagligen är ett exotiskt och spännande inslag i gatubilden för karriäristiska politiska uppkomlingar som håller sig på behörigt avstånd från problemområden. Ett inlägg av hysteriskt roliga batikhäxan tycks vägleda Sabunis mentalitet, även om hon i så fall inte begripit att bloggen ifråga är ett skämt, och inte menad att ligga till grund för integrationspolitik.

En viktig fråga för konferensen ska i varje fall bli att "hitta den gemenskap som kan ersätta den gemensamma religionen, kulturen och språket." Man undrar stilla vilken typ av gemenskap man då syftar på. Lojalitet till staten? Kärleken till MTV? Könsneutralitet? Eller den kollektivistiska, mångkulturella framtid vi ska bygga tillsammans under den ”icke-socialistiska vänsterregeringen”?

I detta sammanhang blir det halvt oväsentligt att människan faktiskt har anständigheten att tillstå att det inte är en mänsklig rättighet att byta medborgarskap, det drunknar liksom i floden av dumheter.

Ställd inför tramset vill man bara parafrasera Galenskaparna: vilken fruktansvärd människa du har blivit, Nyamko. Hur kunde detta hända jag som blev så bra!

Äntligen en politiker som mot bättre vetande
törs säga samma sak som alla sina
föregångare