Internet Sacred Texts Archive

Okategoriserade

En av de bästa sidorna på nätet idag, och sedan länge, är the Internet Sacred Texts Archive. Den bjuder på ett enormt utbud av texter relaterade till religion och andlighet, inte minst källtexter.

Internet Sacred Texts Archive är en internetresurs som tillhandahåller skrifter och böcker relaterade till snart sagt alla världens religioner och andliga system från det mest insiktsfulla, till det mest tveksamma, förvirrade och vidskepliga. Texterna är sorterade i ett stort antal, tämligen lättnavigerade, kategorier. Därigenom kan man ganska enkelt undersöka en särskild strömning genom att klicka på exempelvis Gnosticism, Kristendom eller Taoism. Det går även att välja geografiska områden, eller särskilda teman som ondska, upplysningen eller frimureri (antalet texter i varje kategori varierar dock kraftigt, så medan vissa i princip är fullständiga, är andra rätt dåligt utfyllda). Ett av de viktigaste inslagen är den fullständiga digitaliseringen av Oxford Universities Sacred Books of the East, en femtio volymer lång översättning av samtliga de stora österländska systemens heliga texter. Digitaliseringen av denna översättning avslutades för övrigt alldeles nyss, i September 2008 för att vara exakt.

Men förvänta er inget av politiskt-kontroversiellt intresse på den här sidan, annat än möjligen då i själva de religiösa skrifterna. När innehavarna väl uttalar sig är det sällan roligt att läsa. Man finner därför en i stort sett rent feministisk sektion, och under rubriken "Africa" får vi lära oss att vi "alla är afrikaner". Som sagt råder det heller ingen brist på det renaste flum, och diverse New Age-dynga, som jag för att vara ärlig inte riktigt förstår meningen med överhuvudtaget. Det förändrar dock inget i sak sidan är mycket bra. Tycker man att onlineresurserna är otillräckliga kan man även slå till på en CDr eller en DVD som innehåller ännu mer, och dessutom gör texterna tillgängliga var som helst. Det är dock ganska dyrt, och jag kan inte riktigt påstå att jag tycker det är värt det. Trots allt finns ju biblioteket när man inte hittar det man vill.