Ett medvetande, ett helvete – Kort om Katelyn och uppkopplingen

Inte sällan i populärkultur, på internet och i moderna böcker stöter man på den uråldriga tanken om ett gemensamt medvetande; ett så kallat kollektivt medvetande.

Rekommenderat, Samhälle

Även den gemensamma drömmen finns i innehållet, och med detta har det fötts starka hopp och antropocentriska trosläror. Men på senare tid, när människan mötte tekniken – och nästintill har uppslukats av den – blir maskinen metafysisk och får även ett organiskt väv. Med detta följer mindre epoker av nytt tänkande; med detta föds nya filosofer. Filosofin blir nu även i sitt eget essens en hybrid. Av detta har en idé om det grandiosa hotet uppstått, en karta över människans öde som många beskriver med ordet ”Matrix”. Att fokusera på begreppet Matrix har vi redan gjort i ett par år för mycket. Vad som återstod av intresse är bakgrunden till detta begrepp – hur det uppstod och varför vi väljer att romantisera det. En sorts defaitism kan man tänka sig, när man föreställer sig människan på knä inför de ohyggliga och ointagliga maskinerna, men även detta har dissekerats till den punkt att objektet var oigenkännligt. Vad som finns kvar att ögna är de yttersta konsekvenserna av livet, där maskinerna trängt in och övertagit mark. Ett sådant exempel är den sista stunden i Katelyn Nicole Davis liv.

Katelyn Nicole Davis

Grönskande träd bröt av den mörka himmel som lagt sig över skådeplatsen där Katelyn Nicole Davis streamade sitt självmord live. Det var den sista tiden i december, förra året. Hon var en tusentals, och varför Katelyn står ut i denna mängd är främst på grund av åldern, men även hennes sista ord innan hon tog steget att avsluta livet med rep runt halsen, som är adekvat till den nya och digitala mardrömmen.
Katelyn var nämligen endast tolv år när hon avslutade sitt liv, vilket betyder att livets konsekvenser redan trängt in i hennes barndom, och uppnått det yttersta lidandet.

I’m sorry you have to watch my suicide
– Katelyn Nicole Davis

Med dessa ord riktade till kameran avslutade Katelyn sitt liv. Bakom orden låter sig dölja att Katelyn förmodligen kände sig manad, nästan obligatoriskt, att sända sitt självmord live. Här kopplar hon upp en veritabelt skrämmande handling till mänsklighetens plattform, för hela världen att deltaga. Även självmordet, vilket är den mest omstridda handlingen vi människor har skapat, förvandlas till en del av 2000-talets livsfientliga översocialisering via uppkopplingen, som inte längre skyr några hemligheter; självmordet saknar legitimitet om den inte träder in i tekniken.

Det har sedan urminnes tider, i flera olika kulturer runt världen, talats om en drömmande gudom, vars alla människors tankar, känslor och hopp ligger i. Det är även i denna drömmande gudom vårt livs essens vilar i. Man kan härmed fråga sig om denna drömmande gudom blivit galen, och svaret är uppenbart.