En helvetes resa

Debatt, PK, Rekommenderat, Samhälle, Satir

”Gode Gud! Vad är det som händer?” frågade jag mig själv när jag i ett traumatiserat tillstånd svepte med ögonen över vad som måste vara helvetet på jorden. Det tog inte lång stund innan jag insåg att det fanns något där nere bland ruinerna som ville skada mig. Atmosfären talade om antagonistiska krafter i siffror så höga att de bildade torn högre än förnuftet. Det var uppenbart att jag var bakom fiendens linjer. Trots det kunde jag inte retirera utan att få med mig något av nytta. Om det var lärdom eller kanske till och med en läxa visste jag inte, men det fanns för mycket att utforska för att vända om innan jag hade lyst med facklan runt varje vrå och under varje sten. Den surrealistiska miljön erbjöd min nyfikna natur något som hållit gömt i skuggorna och jag törstade efter att utforska det. Vad jag fann var så skrämmande att papperet som jag hade skrivit ner min resa på var slickat brun av eldens lågor. Jag visste inte om jag ville låta andra genomlida samma helvete som jag hade gjort. Trots det tog jag idag beslutet att öppna portarna till en värld så bisarr och hemsk, som lever parallellt med vår. Detta är en resa till mörkrets hjärta – Familjelivs forum.

– Överlevare

 

När hemmet flyttas till cybervärlden

Familjelivs forum är överrepresenterat av kvinnor, främst i åldrarna 18-40. Vad som först slog mig är de otroligt många förkortningar som används i trådarnas rubriker. Klickar man sig vidare och läser trådskaparens inlägg så finner man oftast ingen förklaring till vad förkortningarna står för, vilket är ett tydligt tecken på att de som skriver på familjeliv fungerar som en sorts besynnerlig enhet. Det kan även vara förklaringen till varför alla trådar behandlar samma ämnen i tiotal. Ett av de mest vanligt förekommande ämnen är råd och hjälp med att lämna sin manliga partner, som ofta lider av narcissism eller till och med är psykopat. På familjeliv är alla psykologer. Vid otaliga tillfällen har jag stött på personer som har signaturen överlevare på forumet. Oftast så är det personer som har utsatts för terror från sin psykotiska partner i form av den senmoderna varianten – verbalt våld. Att överleva glåpord som exempelvis idiot förmodar jag inte många gör, om man ska gå efter verklighetsuppfattningen på forumet.

En intressant sak dock är att familjeliv huserar alla klichéartade arketyper av kvinnan. Det är mycket gnäll och skvaller om deras partner och barn eller andra familjemedlemmar som de hellre baktalar än konfronterar varvat med oroliga tankar i hypokondrins tecken. Ett trotsigt barn som inte vill gå och lägga sig i tid eller en trött man efter ett nio timmars arbetspass kan gott räkna med att få en diagnos av familjelivs experter. De vanligaste sjukdomarna som haglar på forumet förutom ADHD är ADD eller Aspergers syndrom. Utöver det så har HBTQ-propagandan utan svårigheter lyckats göra sig bekväm i salen. Samtidigt som kommentarsfälten fylls till bredden av förståelse och förespråkande av frihetliga rättigheter så blir det snabbt krigsstämning när någon tar modet till sig och ifrågasätter exempelvis könsbyte på unga. Dessa personer blir lätt diagnosticerade med det ena eller andra. Det är dock inget nytt och heller inte något unikt för just familjeliv. Vad som är mest bisarrt är det faktum att väldigt många användare av forumet vänder sig till andra okända användare med frågor om beslut och agerande kring graviditet. För att besluta om abort eller liv så lägger de ödet i händerna på familjelivs expertis.

Vidare så finns det spår av hur det översocialiserade samhället har jagat in kvinnorna till cybervärlden där de slipper skämmas över att inte ha det perfekta livet och faktiskt vågar berätta om hur de har det. Återigen, med en extrem dramatik ska tilläggas. Det är även osunda indikationer på ett samhälle präglat av konfrontationsrädsla.

Skribenterna på forumet är heller inte rädda för att gå långt in på det privata. De berättar gärna om bra som dåliga upplevelser i delforumet sex och samlevnad. Ett delforum där man erbjuds skytteltrafik i tumme upp för ett väl utfört arbete eller kan få reda på om det verkligen var ett dåligt jobb partnern utförde. Skickar man inte ut en undersökningsenkät och får det bekräftat kan man inget veta. Privatlivet är endast privat så länge man inte är anonym. Det visar på att integriteten är upplöst.

Språket är oftast mindre smickrande med en hel del grova ord och inte sällan är det skrivet i sms stil. Utöver det överdrivna och löjeväckande finns det dock en skrämmande bild av kvinnans förfall och det moderna samhällets dekonstruktion av självständigt tänkande. Trasiga människor söker sig hellre till andra trasiga människor för vägledning och tröst, istället för att vända sig till sin familj eller professionell hjälp och de som inte har ett trasigt liv men ändå inte känner sig nöjda med hur de har det (för livet ska ju vara utan svårigheter såklart) söker febrilt hitta problem utanför sitt eget agerande och varande och då finns det inget bättre ställe än familjeliv.