Trump anfaller Syrien

President Donald Trump gick till val med bland annat löftet att USA skulle dra sig ur de konflikter landet är involverat i runt om i världen. Visar anfallet på den syriska flygbasen att han nu frångått den linjen?

Aktuellt, Geopolitik, Politik, Samhälle, Utrikespolitik

USA avfyrade nyligen nästan 60 tomahawk-missiler mot en syrisk flygbas, till synes som svar på den gasattack mot civila som ska ha genomförts av Assad-regimen. Basen är totalförstörd och ett antal syriska soldater ska ha dödats. Donald Trump gick till val på icke-interventionistisk valplattform och det här visar att han frångått denna.

Saudiarabien och Israel stöder föga förvånande attackerna och kanske visar denna attack på en större neokonservativ dominans i Trumpadministrationen än vad många trodde. Flera neokonservativa senatorer och kongressledamöter har kritiserat Donald Trump hårt, kanske främst bland dem John McCain. Dessa har tidigare starkt förespråkat en interventionistisk utrikespolitik och uppenbarligen sett denna hotad av Trump. Nu har McCain tillsammans med Lindsey Graham gått ut med ett gemensamt uttalande där de uttalar sig mycket positivt till bombningen. Det McCain stöder bör alltid ses på med misstänksamhet.

False flag?

Att president Assad skulle ha genomfört denna gasattack är naturligtvis inte omöjligt, vi kan inte veta exakt vad som motiverar honom, men är det Assad som gjort detta var det mindre begåvat. En gasattack av denna typ gör oundvikligen att det så kallade ”världssamfundet” vänder sig emot honom. I själva verket var kanske gasattacken lite väl läglig för att ge USA en ursäkt att anfalla Assad?

Det är viktigt att inte sväva iväg i för stora konspirationsteorier nu, men det ligger knappast bortom krafter i USA och Israel att genomföra en så kallad ”false flag” i syfte att skapa en ursäkt för krig. Vi vet sedan tidigare att det finns ett intresse från Israel att störta Assad.

Det finns många som nu letar oegentligheter i det som har hänt. Det räcker naturligtvis inte med spekulationer i vilka som har motiv för vad, men finns det annat som verkar konstigt så ökar sannolikheten att något inte stämmer. Det har tidigare funnits mycket misstänkt kring frågan om användning av stridsgas i Syrien.

Några av de saker som bör göra de flesta misstänksamma:

  • Det gick bra för Assad i kriget, varför skulle han använda gas mot civila? Att döda ett fåtal civila på ett sätt som orsakar att han blir anfallen av USA är nästan ofattbart obegåvat.
  • Mäktiga krafter i USA och Israel vill ha bort Assad till varje pris. Motiven kan vara många, från en önskad destabilisering av regionen till gasledningar och liknande.
  • Trump uttryckte en stark ovilja att anfalla Assad och behövde bli pressad att agera. En attack av denna typ skapar ett enormt tryck på honom att göra just detta.
  • Organisationer som CIA och Mossad drar sig inte för att orsaka oskyldiga människors död, de har historiskt gjort värre saker. De lever också delvis ett eget liv, utanför respektive befolknings kontroll.
  • Underrättelsetjänster ljuger mer än gärna för att få som de vill, som i fallet Irak.
  • Allt är förvånansvärt väldokumenterat, som det skulle varit om det var förberett.
  • Flera hjälparbetare verkar arbeta utan handskar, sarin absorberas via huden.
  • Gruppen vita hjälmarna verkar ha fått relevant utrustning med misstänksamt god timing, alldeles innan attacken genomfördes.

Krig?

Vissa verkar tro att detta kommer leda till ett tredje världskrig, men jag betvivlar det. Ryssland har reagerat på USA:s agerande, men att de skulle förklara krig verkar väldigt osannolikt. Det kan dock försämra relationerna avsevärt och leda till proxykrig mellan stormakterna.

Donald Trump har hela tiden uttryckt en vilja att förbättra relationerna med Ryssland, något han har blivit hatad för bland herjankonservativa. De verkar ständigt behöva ett folk att ”befria” och en stor fiende att bekämpa för att kunna rättfärdiga sin existens. Det kan också ligga starka ekonomiska intressen bakom.

Internationell politik är komplicerat och det är omöjligt att exakt veta vad som motiverar de olika aktörerna. Inga av dem drar sig för bedrägligt beteende, inte Ryssland, inte Israel, inte USA och inte Assad. Ett eskalerande av konflikten i Syrien är det få som tjänar på, men tyvärr verkar det nu som att det kommer ske ändå.