Upplevelser från Identitär Idé IX

Identitär Idé IX gick av stapeln i Stockholm i lördags. En mängd underhållande och intressanta talare erbjöds och många nya kontakter knöts mellan medlemmar i den alternativa högern.

Aktuellt, Motpol

Identitär Idé är en konferens som arrangerats regelbundet sedan år 2010 för att ge intresserade möjlighet att träffas, utbyta idéer, bilda nätverk och lyssna på intressanta föredrag och tal. Årets arrangemang skilde sig något från Identitär Idé VIII genom att talen var något kortare, vilket gav mer utrymme till att umgås. Det kan inte beskrivas som något annat än lyckat och det är idag väldigt viktigt att de som sympatiserar med våra idéer möjlighet att träffas.

Antalet besökare har ökat kraftigt de två senaste Identitär Idé, vilket tydligt visar att idéerna som presenteras där växer. Det var också intressant att se hur människor från många olika åsiktsläger inom högern samlades, allt från representanter för mediaprojekt som Motgift, Ingrid & Conrad och Red Ice till organisationer som Nordisk Ungdom, före detta medlemmar i olika politiska partier, medlemmar av olika trosinriktningar och helt obundna högermänniskor. Alla möttes på Identitär Idé.

Det som främst upplevdes slående av undertecknad var den stora tillströmningen av helt nya ansikten. Flera veteraner inom högern var positivt överraskade över hur många de inte kände igen sedan tidigare. Den största ökningen verkade bestå av högutbildade unga män, gärna med en utbildning inom något tekniskt område. Det är svårt att se detta som något annat än en effekt av högerns stora och starka närvaro på nätet.

Talen var genomgående intressanta och upplyftande. De finns samlade bland annat på Red Ice. Några som vid tillfället upplevdes som stimulerande var till exempel de som hölls av Matt Forney, Lana Lokteff och Millenial Woes. Jag skriver till exempel eftersom det är värt det att lyssna på alla. Men att lyssna på dem i efterhand är inte alls samma sak som att uppleva dem på plats och jag vill därför uppmana alla som har möjlighet att ta sig till nästa Identitär Idé. Det finns inget substitut för att träffa likasinnade under dessa förutsättningar, det ger energi och framtidshopp som inget annat.