Ska konservativa ha bankkonton?

Redaktionen kommenterar Nordeas anmärkningsvärda beslut att stänga ned Motpols alla bankkonton.

Åsiktskorridoren, Motpol, Rekommenderat

 • 201
  Delningar

Tankesmedjan Motpol har funnits i mer än tio år. Under den tiden har vi bland annat bidragit till en bred konservativ idé- och kulturdebatt. Mycket av arbetet med Motpol har skötts ideellt, men ett projekt av Motpols slag för också med sig kostnader. Det har därför funnits möjlighet för människor som sympatiserat med vårt projekt att bidra ekonomiskt, bidrag vi är tacksamma för. Det är så det ska vara i ett fritt och demokratiskt samhälle, människor stödjer projekt de uppskattar ekonomiskt.

Alla vill dock inte att Sverige ska vara ett sådant fritt och demokratiskt samhälle. Häromdagen fick vi ett brev från Nordea, där det stod att både Swish och vårt bankkonto kommer upphöra. Det föregivna skälet var att Swish-numret publicerats på Nordisk Alternativhögers sida (under uppstartsfasen då vi stod som ägare till NAR, kan tilläggas), men också att vi använt tjänsten i ”verksamhet banken anser vara oetisk eller omoralisk.” När en enskild banktjänsteman på eget bevåg gör sig av med kunder och intäkter, utan att det ens sker under tryck från den extrema vänstern, för att verksamheten anses ”omoralisk” väcker det flera frågor.

Ska konservativa, invandringskritiker och andra överhuvudtaget ha rätt till bankkonton? Ska vi förvänta oss att nästa steg är brev från elbolaget där människor informeras att ”det har kommit till vår kännedom att ni använder vår produkt för verksamhet som strider mot vår värdegrund och vi kommer därför stänga av er elleverans”? Idag är Swish och bankkonton en lika central del av infrastrukturen som el och vägar, och när en laglydig och respektabel verksamhet som Motpol utan grund anklagas för att vara ”omoralisk” är det oroväckande. Det är ett angrepp på demokratin och det fria samhället när banker på detta vis gör sig till godtyckliga åsiktspoliser.

Samtidigt är detta ett angrepp på de människor som uppskattar Motpol och vill kunna uppmuntra och understödja verksamheten. Banktjänstemannen ifråga omyndigförklarar genom sitt agerande dessa, diskriminerar dem på grundval av deras värderingar och förolämpar deras omdöme genom ordvalet ”oetisk”. I de fall dessa är kunder hos Nordea kan det vara skäl att byta bank. Motpol är inte den första invandringskritiska eller ”omoraliska” kund som Nordea vänt sig mot, det tycks vara ett led i en begynnande tendens som bör oroa varje vän av det fria samhället.

En överklagan förbereds i detta nu, detta är inte acceptabelt. Den som så önskar kan passa på att lämna ett bidrag till Motpol på plusgiro 36 56 82 – 4 eller Swish 0734-282433.


 • 201
  Delningar
 • Nicodemos

  Banker som talar om etik och moral, jo jag tackar ja.

 • zeno

  ”den moraliska supermakten” uppvisar sin sanna natur – godtycke i kubik

  ta det emellertid som en komplimang – detta visar tydligt och klart att maktens kreatur tar er på fullt allvar

  exemplet visar oxå varför kryptovalutor likt bitcoin fyller ett behov – överallt där marxister försöker utöva sitt tvång uppstår med nödvändighet en vild och fri marknad – oftast demoniserad av marxisterna genom att skällas för att vara en s.k. ”svart marknad”

  i forna östeuropa kunde man ”växla svart” och få den riktiga valutakursen – och i svedala fanns det på den tiden frimärkshandlare som sålde frimärken som de förband sig att köpa tillbaks med 90% av beloppet i sina utrikes filialer – för det var ju inte alla som genom bekanta hade tillgång till diplomatposten…

  får maggan igenom sitt aktuella förslag på beskattning av kapitalutförsel ur sverige kommer säker denna handel med frimärken – eller något annat som har funktionen av en svensk kryptovaluta – att återuppstå

  ps
  SD eller DÖ 2.91 – valet är givet

 • MartinA

  Bankerna bryter med all säkerhet mot lagen. Detta måste utmanas juridiskt. Det bästa vore om det är Motgift som gör det eftersom Motpol är så fullständigt oantastlig. Det är på många sätt perfekt att Motpol angripits också.

 • Pingback: Även Motpol stängs ner av Nordea | Nordfront.se()

 • RNE

  Det är bankoligarkernas diktatur som tar form. Nationella Frontens och Marin le Pens bankkonton i Frankrike kommer också att stängas. Har jag sett.

 • White Mothership

  Snälla, skaffa en bitcoin-adress man kan donera till. Jag har några hundra kr som står på en wallet som jag gärna skulle ge till välgörande ändamål.

 • samuelafugglas

  Du som läser detta, det är kanske Din tur nästa gång banktjänstemannen tycker till.
  Hoppas redaktionen polisanmäler aktiviteterna så Sverige får stå vid skampålen ytterligare en gång.

 • lennartgranqvist

  Alla läsare av denna blogg:Om ni har konto i Nordea, BYT BANK, nu!!

  • Baldersvis

   Förslagsvis efter att först ha frågat ut och pressat dem.

 • lennartgranqvist

  Motpol,stäm Nordea och kräv skadestånd.
  Lämplig summa 100 miljoner SEK
  Anmäl också Nordea för olaga åsiktsregistrering,det finns nog stöd för detta i Regeringsformen och brottsbalken.

 • Libertarianen

  Det är en sak jag som libertarian aldrig förstått när det gäller althögern eller invandringskritiker. Jag hoppas att någon kan förklara det för mig. Hos libertarianer används kryptovalutor friskt och hela tiden. Personer som Rick Falkvinge har blivit mångmiljonärer och de mer konservativa libertarianerna talar om att bygga upp en ny aristokrati med starka familjer när stater bedriver rovdrift och med största sannolikhet kommer kollapsa. Det finns en genomgående förståelse för banksystemet och dess struktur samt nationalekonomi där kryptovalutor och alternativa betalsystem och sparande har en central roll.

  Men hos nationalister finns inte denna förståelse. När man till exempel tittar på initiativ som ‘det fria sverige’ så har dom inte ens en bitcoin donationsknapp och talar istället uppgivet om att de bara har swish och bankkonto, samt att ”dom inte kan uppfinna ett nytt visa” själva. Redan nu har dom visat att dom kommer bli ett identitärt fattigproletariat som i framtiden endast har klagosång som maktmedel.

  Min fråga är, varför är det så? Borde inte ekonomi och alternativa valutor och sparande vara en central del hos en grupp som drivs av att de kommer bli en minoritet? Är det en fråga om arbetarklasstänkande där man ser sig själv som löntagare med mössan i handen som inte kan kontrollera sitt eget öde och ständigt utsatt för de höga herrarnas nyck? För det verkar bara vara libertarianerna som just nu som bygger en fungerande alternativ ekonomisk bas för fungerande framtida dynastier.

  • Nicodemos

   Vi reaktionärer har ännu inte hämtat oss från 1776 års skändliga valutareform då örtugen,så svekfullt, övergavs… Å nu, en kryptovaluta?! Lappri!

   • Parsifal

    Är icke detta ett Djävulens bländverk?

 • Parsifal

  I en intervju med Fria Tider säger Nordeas pressekreterare att man har rätt att ha ett bankkonto om man inte gjort något brottsligt (eller betett sig bedrägligt mot banken). Det kan tolkas som att de anser att Motpol är åsiktsbrottslingar men det motsägs å andra sidan av de förnekar att sysslar med åsiktsregistrering. ”Omoralisk” och ”oetisk” kan således inte syfta på åsikter utan måste ha med vandel eller handlingar att göra. Som alltså inte ska var grund för uppsägande av bankkonto om det inte är rent brottsliga gärningar.
  När FT frågar om nationalsocialister får öppna ett konto avbryts intervjun abrupt. Också det ett fenomen som blir allt vanligare när alternativa medier ringer upp personer i olika maktpositioner och börjar ställa frågor. Helt plötslig passar inte galoscherna och då är det slut på intervjun. Samhället verkar bara bli sjukare och sjukare.

 • Mgtow Viking

  Jag tycker det är bra att de stänger våran judebankkonton, det påskyndar övergången till decentraliserade cryptovalutor såsom, bitcoin, litecoin, etherium, dash, zcash, iota, sia, zcoin, bcash, bgold o.s.v.

 • Palnatoke

  Anmäl tilltaget till Finansinspektionen och stäm Nordea. En bank har ingen rätt att agera på det här viset.

 • Pingback: Nordea stänger ned bankkonto för svensk tankesmedja – Nya Dagbladet()

 • Parsifal

  Apropå Nordea, etik och moral kan vi läsa följande i dagens SvD Näringsliv (171222 sid.8):
  ”Nordea får en brysk julklapp av finansinspektionen i Luxemburg. Banken tilldöms böter på motsvarande 20 miljoner kronor, – – – , till följd av avslöjandena i Panamaläckan våren 2016.
  Dokumenten, som läcktes från den Panama-baserade banken Mossack Fonseca, visade hur bland andra Nordea skapat ett brevlådeföretag för att hjälpa förmögna kunder att skatteplanera.”
  ”Sedan tidigare har också den svenska finansinspektionen slagit ner på att Nordea inte har följt reglerna om penningtvätt och terrorismfinansiering, något som resulterade i böter på 50 miljoner kronor våren 2015.”

  • Patrik Ehn

   Störst humor var ju ändå intervjun häromdagen med Nordeas personalchef Karen Tobiasen som gick full 1488 och öppenhjärtligt berättade om sin inspirationskälla Adolf Hitler. Tajmingen var ju fantastisk.

   • Parsifal

    Jag tyckte det var för enkelt, som att lägga straffspark utan målvakt.