Ska konservativa ha bankkonton?

Redaktionen kommenterar Nordeas anmärkningsvärda beslut att stänga ned Motpols alla bankkonton.

Åsiktskorridoren, Motpol, Rekommenderat

Tankesmedjan Motpol har funnits i mer än tio år. Under den tiden har vi bland annat bidragit till en bred konservativ idé- och kulturdebatt. Mycket av arbetet med Motpol har skötts ideellt, men ett projekt av Motpols slag för också med sig kostnader. Det har därför funnits möjlighet för människor som sympatiserat med vårt projekt att bidra ekonomiskt, bidrag vi är tacksamma för. Det är så det ska vara i ett fritt och demokratiskt samhälle, människor stödjer projekt de uppskattar ekonomiskt.

Alla vill dock inte att Sverige ska vara ett sådant fritt och demokratiskt samhälle. Häromdagen fick vi ett brev från Nordea, där det stod att både Swish och vårt bankkonto kommer upphöra. Det föregivna skälet var att Swish-numret publicerats på Nordisk Alternativhögers sida (under uppstartsfasen då vi stod som ägare till NAR, kan tilläggas), men också att vi använt tjänsten i ”verksamhet banken anser vara oetisk eller omoralisk.” När en enskild banktjänsteman på eget bevåg gör sig av med kunder och intäkter, utan att det ens sker under tryck från den extrema vänstern, för att verksamheten anses ”omoralisk” väcker det flera frågor.

Ska konservativa, invandringskritiker och andra överhuvudtaget ha rätt till bankkonton? Ska vi förvänta oss att nästa steg är brev från elbolaget där människor informeras att ”det har kommit till vår kännedom att ni använder vår produkt för verksamhet som strider mot vår värdegrund och vi kommer därför stänga av er elleverans”? Idag är Swish och bankkonton en lika central del av infrastrukturen som el och vägar, och när en laglydig och respektabel verksamhet som Motpol utan grund anklagas för att vara ”omoralisk” är det oroväckande. Det är ett angrepp på demokratin och det fria samhället när banker på detta vis gör sig till godtyckliga åsiktspoliser.

Samtidigt är detta ett angrepp på de människor som uppskattar Motpol och vill kunna uppmuntra och understödja verksamheten. Banktjänstemannen ifråga omyndigförklarar genom sitt agerande dessa, diskriminerar dem på grundval av deras värderingar och förolämpar deras omdöme genom ordvalet ”oetisk”. I de fall dessa är kunder hos Nordea kan det vara skäl att byta bank. Motpol är inte den första invandringskritiska eller ”omoraliska” kund som Nordea vänt sig mot, det tycks vara ett led i en begynnande tendens som bör oroa varje vän av det fria samhället.

En överklagan förbereds i detta nu, detta är inte acceptabelt. Den som så önskar kan passa på att lämna ett bidrag till Motpol på plusgiro 36 56 82 – 4 eller Swish 0734-282433.