Karlsson på hett plåttak

Debatt, Motpol, Rekommenderat, Sverigedemokraterna

I sitt korståg mot ”neofascismen” som SD:s Mattias Karlsson anser definiera motpol ideologiskt, har Karlsson nu kommit med konkreta bevis för att motpol faktiskt är neofascistiskt. Hos ”AFA Dokumentation” – förlagan till Researchgruppen (som hängde ut sverigedemokrater och anonyma ”näthatare” här om veckan) – har Karlsson hittat ett påstått forumcitat av en av motpols skribenter.

Enligt AFA/Researchgruppen ska skribenten för ca 10 år sedan ha uttryckt en förhoppning om att fristående nationalister i Sverige på sikt ska kunna fylla en roll liknande den som de italienska squadristerna gjorde i Italien.

mattiaskarlsson-2

Huruvida citatet är korrekt eller ej kan skribenten omöjligt bedöma idag eftersom den enda referensen finns hos AFA (forumet är sedan länge är nedlagt) och åtskilliga tusentals bloggposter och inlägg har runnit under broarna sedan dess, under det senaste decenniet. Skribenten ifråga har en bakgrund inom den frihetliga vänstern – som vid tidpunkten dessutom låg nära i tiden – så det är inte helt osannolikt att denne någon gång fört resonemang kring, och jämförelser mellan, frihetliga konservativa/nationalistiska strömningar och de första historiska grenarna av syndikalism.

Om vi utgår ifrån att citatet är korrekt: gör det motpol fascistiskt att en av fler än tjugo skribenter som skrivit för oss genom åren, för ca 10 år sedan i en mening förde detta resonemang på ett nätforum? Väger detta eventuella foruminlägg tyngre än alla tusentals spaltmeter övrig text som vi tillsammans har producerat genom åren? Vi anser att en sådan slutsats står helt utom alla proportioner.

På samma sätt har vi förståelse för om Sverigedemokraternas vice partiledare har kunnat utvecklas sedan hans plumpa kommentarer i radio för ca 10 år sedan. På samma sätt kan vi förstå att man vill ge en andra chans till den nyinvalde suppleanten i SD:s partistyrelse som, vid tidpunkten för radiokommentaren och det eventuella foruminlägget, dömdes för att tillsammans med en regional ledare i Nationalsocialistisk front ha misshandlat en meningsmotståndare. Han dömdes vid samma tillfälle f ö även för kvinnomisshandel och har också hängts ut som prenumerant på tidningen info-14, vars grundare en gång i tiden både har startat Sverigedemokratisk Ungdom, ett nätverk av fristående nationalister (enligt squadristisk förlaga?) och de årliga Salemmanifestationerna.

Tillräckligt många enskilda anekdoter kan skapa helheter som inte kan bortses ifrån. Men den av AFA påstådda anekdot från ett sedan många år nedlagt nätforum kan omöjligen anses så tung att den kan anses definiera motpols ideologiska inriktning. Att hävda något sådant är inte bara en form av stenkastande i mycket skört glashus – det är också direkt intellektuellt ohederligt.

Man kan också fråga sig varför Karlsson tycker det är lämpligt att föra den här diskussionen i ett läge då etablerade politiker marscherar med extremvänstern, till tonerna av musik som uppmanar lyssnarna att ”slakta” hans egna partimedlemmar. Partimedlemmar som dagligen, inte sällan med argument hämtade från AFA Dokumentation och besläktade grupperingar, närmast dagligen anklagas för just fascism.

Med önskan om att vi konservativa i fortsättningen kan fokusera på konstruktiv idéutveckling och debatt utan de billiga, anekdotiska tjuvnyp som våra gemensamma motståndare hela tiden använder sig av och framförallt riktar mot Sverigedemokraterna.

28 Responses to Karlsson på hett plåttak

 1. Nils Motpol.nu skriver:

  Kan inte motpol föregå med gott exempel och bara ignorera skvallerkärringar och gnällspikar? Genom att bemöta och komma med motanklagelser legitimeras diskussionen.

  Rent pragmatiskt tror jag inte heller den här typen av anklagelser skadar motpol särskilt mycket. De som läser och skriver här kanske inte är ”neofascister”, men de är nog tillräckligt luttrade, sofistikerade och insatta för att inte ta åt sig.

  • Daniel Friberg skriver:

   Det har vi gjort. Det fungerade inte. Därav denna replik. Vi hoppas dock, som min kollega Patrik även skriver, slippa återkomma till ämnet framgent.

  • Kalmarnyckel skriver:

   Man ska inte vara tyst när man angrips genom gult by association, man ska svara med goda argument. Mattias Karlsson är en otrevlig mobbare som använder fula metoder för att smutskasta folk.

   • Nils Motpol.nu skriver:

    Det går ju inte att argumentera mot fet eftersom det inte är riktiga argument och eftersom han garanterat inte tror på dem själv.

    Jag är rätt övertygad om att genom att svara så framstår det bara som att båda sidor håller på och tjafsar, tror inte allmänheten klarar av att reda ut vem som har rätt eller vem som började. Tror det bästa sättet att bemöta det är med en eller två meningar, typ ’Mattias Karlsson får tycka vad han vill, vi inbjuder alla att bilda sig en egen uppfattning’.

 2. Patrik Ehn skriver:

  Karlsson fortsätter alltså att ge sig på svenskar som kämpar för ett svenskt Sverige. Han drar sig heller inte för att beskriva gamla partivänner med hjälp av politiska skällsord på samma sätt som Henrik Arnstad gör.
  Själv anser jag att vi Sverigevänner inte måste vara överens om precis allt utan att för den sakens skull börja bekämpa varandra med Karlssons glöd. Karlsson börjar alltmer framstå som en av de hysteriska ”anti-fascister” som svurit på att göra livet surt för oss Sverigevänner.
  Avslutningsvis så hoppas jag att Karlsson nu försöker gräva ner stridsyxan, eller snarare slå åt vänster och inte åt höger. Vi vill ju inte att det ska sluta som för Brick och Maggie.

  Med hopp om ett fridfullt 2014 oss Sverigevänner emellan!

 3. Patria skriver:

  Karlsson uppskattar antagligen att slicka EXPO:s och AFA:s stjärtar. Det kan han väl få göra, om han nu så gärna vill.

 4. Jag vill minnas att jag läste ett dokument från SD där de skrev att de inte ska behandla andra på samma sätt som de själva har blivit behandlade. Men Mattias Karlsson använder guilt by association i sina påståenden. JOB skriver att en del är intresserade av fascismen och i vissa avseenden närstående. Men att vara i vissa avseenden närstående betyder inte att man är en fascist. Att hävda något sådant ligger på lika låg nivå som att hävda eftersom jag är vegetarian (periodvis) och Adolf Hitler var en vegetarian. så är jag en nynazist. Hmm, nu gav jag kanske Mattias Karlsson nya idéer …

  Nej, allvarligt talat vore det skönt om vi kunde hålla en högre nivå. Jag tycker inte att det är fel att ge ett svar nu. Det är bra att ge ett tydligt svar. Men om han tänker fortsätta tramsa på kvällsblaskenivå så kanske det är bäst att strunta i honom framöver.

  • Jag insåg just att jag dessutom är en kommunist. Karl Marx var kritisk mot kapitalismen och det är jag också, alltså ….

  • Tjodrik skriver:

   Framförallt vore det intressant att läsa en intellektuell genomgång från Karlsson om var någonstans felet ligger i om någon person nu skulle vara ’fascist’. Det antas hela tiden implicit att den som är fascist per definition är diskvalificerad som seriös samhällsdebatör, och om man bara kan visa att någon är fascist så har man därmed visat att den personen inte har något att komma med och att ”alla tänkande människor” helt sonika kan strunta i vad den personen säger. Men är det verkligen så?

 5. zeno skriver:

  som jag läser citatet i kommentaren(dessutom ur sitt sammanhang) så vill man bara ge ett konkret historiskt exempel på vad man hoppas kunna uppnå – att försöka använda detta för att belasta sin antagonist är att föra debatten på dagis-nivå
  adolf beskriver i sin bok hur han kom i kontakt med DAP och att han sen använde DAP som kärna i sitt partibygge
  att därifrån dra slutsatsen att medlemmarna i DAP var ursprungsnazzar är enbart löjeväckande
  det vi bevittnar är ett exempel på hur Sverige förfaller som kultur-nation och för min del tror jag att den utvecklingen haft god ”hjälp” av de ”svenskar” som stått i sold hos STASI och vars namn regeringen skyddar – troligtvis på någons order – det borde annars vara i allas intresse att göra upp med det förflutna om man vill komma vidare – uppenbarligen är så icke fallet utan Sverige skall fortsatt vara ”den sista sovjet-staten” om vilket utfallet mot motpol bär syn för sägen(likaså spektaklet i Kärrtorp – det alla verkar ha ”missat” är att det var sprejat(”taggat”) – ”hugg en nasse” – väl synligt på torget någon dag INNAN smr anföll – någon hade således redan anteciperat knivhuggen)
  oskorei – jag vill än en gång passa på o tacka dig för din stora och viktiga gärning
  ignoranter får vi försöka lära oss att leva med men ge dem inte glädjen av att få sista ordet(”den som tiger samtycker”) – krossa dem istället med fler goda argument
  kampen för sanning och skönhet slipar argumenten och skänker motståndarens respekt – så pån igen bara, skam den som ger sig!

  • Patria skriver:

   Ja, att aldrig ge upp är enda tänkbara metoden mot idioti. Förutsatt att man bara inte själv blir vansinnig på vägen.

 6. Olavsson skriver:

  Det fascistiske Italia under Mussolini var ikke noe perfekt samfunn, men det var på mange måter sunnere enn det kvasi-demokratiske Sverige anno 2013. Når det gjelder estetikk og kulturelle verdier er det vel sant at normen på Motpol ligger nærmere fascismen enn den postmodernistiske, kulturmarxistiske normen i det svenske samfunnet idag. Mattias Karlsson’s anklagelser kan altså tas som et kompliment. Hvem lar seg egentlig skremme?

 7. Magne Magnesson skriver:

  Sverigedemokraterna har initierat kontakt med Front National, som tydligt pratar om att de är i grunden fransmän/fransyskor . Hur tänker Mattias Karlsson om att Sverigedemokraterna möjligtvis ska inleda samarbete med dem? Är det så att Marine Le Pen är en elak fascist? Det luktar lite dubbelmoral här, minst sagt.

 8. Humata skriver:

  Själv besöker jag motpol för att här finns intressanta analyser och infallsvinklar om det moderna samhället, även om jag inte nödvändigtvis håller med författarna. Där vänsterintellektuella står och stampar i en verklighet de förlorat, och ersätter den med ett obehagligt manipulativt känslospråk, så ser jag med stort intresse på hur en begynnande nationalistisk höger försöker formulera sig.

  Jag tog min magisterexamen i teoretisk filosofi, med idéhistoria som komplement, och ser inga problem med att intellektuellt dra paralleller mellan olika ideologier för att förstå det samhälle vi lever i idag. Det är olyckligt om man vill göra det kritiska tänkandet till någon slags billig associationsprocess där människovärdet ska ställas till svars.

  Jag hoppas att ett framtida SD förstår att ta sig ur bokbålsbrännar-mentaliteten.

 9. Feodalherren skriver:

  Demokrati, pyttsan. Det är inte värt att bevaras. Idioternas välde är vad demokrati står för. En rösträtt förtjänas, den skall inte ges ut gratis bara för att man fyller 18.

 10. soldatsocialist skriver:

  Patrik Ehn skall naturligtvis bedömas, och eventuellt ”dömas”, efter vad han själv skriver här och inte efter vad andra skriver, eller som i det här fallet kanske har skrivit för cirka tio år sedan på ett annat ställe på nätet.. Det är faktiskt riktigt pinsamt det som Mattias Karlsson håller på med. Det är oseriöst och lågt. Vad är det på Motpol som han menar är ”neofascistiskt”? Jag tycker att bara själva användandet av begreppet ”neofascist” skvallrar om vilken ful taktik M.K.använder. Begreppet ”neofascism” är väl i det närmaste att betrakta som en form av nyspråk. Det är ett väldigt luddigt begrepp som jag ser det, och det har väl just därför blivit ett populärt ord att använda för de politiskt korrekta när de vill svärta ned sina politiska motståndare och kritiker. Mattias Karlsson är ju själv en ”neofascist” i många makthavares ögon, förstår han inte det? Det vore på sin plats att M.K., istället för att bara slänga sig med vad som i vårt samhälle har blivit en form av tillmäle utan någon tydlig definition, mera konkret kunde påtala vad det är som är så hemskt med Motpol och varför Ehn skall dömas för vad andra bloggare, och inte han själv, skriver här? Jag kan inte tänka mig att Ehn ställer upp på allt som skrivs här på Motpol, vare sig i bloggarna eller i kommentarerna. Det vore naturligtvis helt orimligt. Men kanske har inte Ehn, likt Lars Ohly och tydligen även M.K., svårt för att vistas i samma ”rum” med en som inte tycker precis som han själv i alla frågor?

  • Nils Motpol.nu skriver:

   ’Mattias Karlsson är ju själv en ”neofascist” i många makthavares ögon, förstår han inte det?’

   Det är nog precis det han förstår, och just det som är kärnan i det hela. Han, och SD i stort, tror att bästa sättet att bli kvitt de anklagelserna är att i sin tur anklaga andra, om han använder ’neofascist’ som ett skällsord kan han ju inte vara det själv, eller hur?

   • soldatsocialist skriver:

    Det kan mycket väl vara så han tänker, men om han sedan lyckas mitt sitt uppsåt är väl mera tveksamt.

    • Nils Motpol.nu skriver:

     Jag tror det är en ganska dålig, och onödig strategi. Dels är den nog inte särskilt effektiv, dels försvårar den för SD att senare röra sig åt höger. Kanske inte så mycket, med tanke på väljarkårens korta minne, men ändå.

     • soldatsocialist skriver:

      Jag tror inte heller att taktiken, om det nu rör sig om en sådan, lyckas. I vilket fall helst så rör det sig om en ful och ohederlig taktik att försöka ”smutskasta” andra för att ”rena” sig själv.

 11. Kalmarnyckel skriver:

  Jag vet inte riktigt vad det är för fel på vissa personer i SD-ledningen, men det står helt klart att de är fullkomligt vilsna i tillvaron. Hur orkar man ens tolka vad någon nationellt sinnad person har sagt någon enstaka gång, av tusentals andra saker han eller hon har sagt eller skrivit, och framställa det som ett bevis på en politiskt tillhörighet som lika gärna kan kopplas till vad som helst.

  Mattias Karlsson har väl också inlett ett litet krig mot Fria Tider som han också anklagar för fascism. Jag tror det är dags att sluta ta denne Mattias Karlsson på allvar. Vi är nog många som uppfattar hans kampanj mot oliktänkande som vuxenmobbing snarare än något annat. Tyvärr finns det inget forum för att bemöta honom verbalt i en debatt, det skulle behövas. Då borde man samtidigt dra upp allt skumrask som partiledningen ägnar sig åt när de förfalskat argument för att kunna utesluta medlemmar.

  • Nils Motpol.nu skriver:

   Jag tror mest fet handlar om maktspel, han vill inte att den verkliga högern skall konkurrerar med SD, och ett behov av att visa att SD verkligen inte är några onda fascister. Jag tror inte att han är genuint upprörd över exempelvis Fria Tiders politiska inriktning.

   • Kalmarnyckel skriver:

    Jo det är sant att det handlar om maktspel, i alla fall delvis. SD-toppen slår mot allt och alla utanför SD för att framställa sig som mer goda än andra. Det som är trist är att det inte är möjligt att bemöta dem mera tydligt. Alla är inte insatta i hur de med hjälp av familjemedlemmar kontrollerar sin egen makt i partitoppen och hur de med falska argument utesluter och förtalar folk.

    I förlängningen kommer SD att förlora alla intellektuell kvalitet eftersom partiet har stelnat och tror att den ”ideologi” som de för ögonblicket har bestämt sig för ska gälla i evighet. I ett parti med öppna sinnen och intellektuell hederlighet hade man både låtit Patrik Ehn stanna kvar och dessutom tillåtit ideologiska debatter. Genom att hindra alla utom partitoppen från att ha åsikter så kommer det en dag att koka över bland gräsrötterna som antingen gör revolution och kastar ut Karlsson & Co (fast då krävs det kompetenta ersättare) eller överger partiet. Kvar finns då en medioker massa av fega ja-sägare.

    Trots att samhället förändras så vill inte SD ha några debatter om hur man ska möta dessa förändringar. De vill istället undvika varje diskussion om vad som egentligen behövs för att rädda det här landet.

 12. Det bästa man kan göra är ett strunta i vad dom säger, men för den delen alltid vara den som anfaller.

  För att utveckla; ”fascism” är ointressant, en intellektuellt hederlig definition (dels av fascister själva) är förpassat till soptippen. Dess betydelse väljs av liberaler-marxister, systemet, de som så väl känt utgjorde vinnarna av WW2, och således skriver historien som de vill.

  ”Fascism” med fler termer är för oss onödiga ”kätteri” ord nuförtiden, med utgångspunkt i antivita intressen. (När hade icke-Vita nationer ”anti-fascisterna” mot sig senast? För den som är skeptiskt till ”antirasism”=antivit)

  ”Fascism”, R-ord m.fl. signalerar däremot fienden, där Karlsson visar sig stå. Vare sig det är av girighet, feghet, konformism eller rent av hat mot Vita så är det alltid samma mönster. De bombarderar hederliga och välvilliga kritiker och tänkare med olika status quo-befästande terminologi, där opposition och observatörer (potentiell opposition) faller i en fälla av rädsla och tystnad. Såsom Cicero uttryckte det för några tusen år sedan, den största fienden är alltid inom ens väggar, inte den som bankar på dörren. Den klätt ut sig till en ”vän” eller ”allierad”, varulv i fårkläder.

  Det enda sättet att bryta denna hjärndöda zombiekultur är förstås nolltolerans mot antivitt tänk, att påpeka verkligheten rätt och lätt.

  De är antivita, de har folkmord på sin agenda.

  För den som tvivlar på denna realpolitiska taktik av aggressiv repetition kan bara kolla hur så många s.k. ”memes” sprider sig som en löpeld genom internet när de slår rätt sträng. Systemets medier kan de närmsta årtionden aldrig motstå denna typ av tanke/idéspridande.

 13. Dani_Schweden skriver:

  Jag tål inte denna arroganta Mattias Karlsson och hans nepotism, där det sistnämnda visar sig inom SD kuriren där hans fru är skribent och hans gamla sekreterare är chefredaktör. Det är riktigt pinsamt att beskåda hur höga SD-företrädare nu sitter på höga hästar och slänger ”neofascist”, ”fascist” och andra anklagelser mot andra sverigevänliga krafter som inte håller med SD-ledningen. Höga SD-företrädare är inröstade i riksdagen för att stoppa den negativa utveckling som landet Sverige går mot. Därför borde de arbeta med detta istället för att sitta och kasta skit på Patrik Ehn. Lustigt dessutom att uppgifterna ang. Ehns kontakt med NPD, som Karlsson använder kommer från Expressen och tydligen hittades efter ett intrång i Patrik Ehns mejlbox. Men, men, när man kommer in i maktens korridorer och köttgrytorna fylls och börjar koka så händer uppenbarligen magiska saker med människor. SD-ledningen och Karlsson på plåttaket är nog knappast något undantag.

 14. MICKEYM0USE skriver:

  Intressant att AFA-kidsen sparat grejor sedan minst 10 år tillbaka. En dag kommer de använda materialet för att eliminera sina motståndare – allt i sann Nordkoreansk anda.

  Oskorei och Motpol är annars Sveriges i särklass mest bildande nätsida och en fröjd att läsa och begrunda. Inte sällan upplyses man om ännu ett spår i sökande efter vårt ideursprung och identitet.

  Heder åt er alla!

 15. Esthlost skriver:

  Samma dag som det här inlägget publicerades skrev Mattias Karlsson sitt anmärkningsvärda mail till Daniel Poohl och Expo som nyligen läckt ut. Den försonande andan i inlägget tycks alltså inte ha tilltalat Karlsson – när AFA/researchgruppens uppgifter inte räckte för att svartmåla Motpol vänder han sig på ett obehagligt inställsamt sätt till Expo. Expo!! Knappt man tror det är sant.

 16. […] kritiseras på Motpol gör han något olämpligt. 23 december 2013 fick han kritik i Motpolartikeln Karlsson på hett plåttak. Samma dag vänder han sig till Expo i det numera publicerade mailet. Den som föreställer sig att […]