"Hugo Wars": motoffensiv mot PK-ism i SF-världen

Debatt, Kultur, Litteratur, Okategoriserade, Rekommenderat

 

Det rör på sig i science fiction-världen. Både i Sverige och i USA/England har tills nu rått en vänsterliberal hegemoni. Åsiktsförtrycket är ganska tajt, det är likriktning och utfrysning som gäller så fort någon visar konservativa, anti-PK-åsikter. Men nu ska det bli ändring på detta. Revolutionen har börjat inom det mikrokosmos som sf-världen är.

.

Tidigare här på Motpol har det rapporterats om ”Gamergate”: hur PK-ismen försökt, men misslyckats, med att ta makten över dataspelsvärlden genom att angripa den med Politisk Korrekt ammunition.

Gamergate har viss anknytning till den nu aktuella kontroversen inom sf-litteraturens fan-community, US/UK avdelningen. Länkar för detaljer kring och vidare läsning om det nu aktuella ”Hugo Wars” ges nedan. Här ges endast ett översiktligt referat. (Etiketten ”Hugo Wars” kommer sig av att man strider om tilldelningen av ”Hugo Awards”, ett prestigefyllt sf-pris.)

Vad detta handlar om är taktiskt sett en motoffensiv. Sf-världen har länge dominerats av vänsterliberaler, PK-ism och ”Social Justice Warriors”. Dessa SJW’s angriper minsta lilla avvikelse från Normen. Till exempel, den välrenommerade sf-författaren Orson Scott Card (”Ender’s Game”, 1985, även filmatiserad), har enligt uppgift blivit en icke-person i sf-världen tack vare att han är motståndare till homovigslar.

– – –

Det är många detaljer och turer i detta. Jag bifogar två länkar som torde roa den som vill ha lite uppmuntrande läsning om det kulturkrig som råder. Och så min obligatoriska disclaimer: jag stödjer inte allt som de föregivna högermänniskorna i denna affär står för. Men fokus inom sf-världen måste flyttas från PK-ism och vänsterism. Och det ”Hugo Wars” som rasar tycks mig vara del i en trend, att både gräsrötter och vissa profiler inom kulturlivet tröttnat på likriktning, trakasserier och intolerans.

Vad som också kan behöva påpekas är att den ”höger” som nu gått till motangrepp knappast är någon slags ”identitarian right”. Det rör sig mer om ”republican, libertarian right”. Men det är ändå steg i rätt riktning. PK-diktaturen har gått för långt. Den har utarmat kreativiteten inom sf. Det handlar inte om fängslande, idérika, underhållande berättelser längre. Sf har urartat till Politiskt Korrekta påståenden.

Därför behövs denna brandfackla. Det hela har redan nått framgång. Hugo Awards 2014 gick enligt uppgift överlag till dessa nya högerförfattare. Kanske är det en revolution på gång. En ny generation av läsare, kritiker och författare som tar tillbaks sin genre från PK-mostrar, globalister och kulturbolsheviker. Man går till storms mot detta, en syrefattig, in alles negativ kraft som kramat ut allt liv ur en genre som i sig är en vederhäftig metod för att skildra idéer, samhällen och ontologiska spörsmål i symbolisk form.

.

Vidare läsning

Engelska sajten Breitbart om Hugo Wars

Svenska bloggen Aktivarium om Hugo Wars

(Bild: Jonas de Ro, ”Cities of the Future”)