Nyutkommen bok: Ernst Jünger — A Portrait

Filosofi, Historia, Litteratur

Lennart Svensson, Ernst Junger: A Portrait

Ernst Jünger är en författare som behandlats en del här på Motpol. Därför dessa rader om en nytukommen bok i ämnet. Det råkar vara jag som skrivit boken. Men jag ska försöka fokusera på fakta i nedanstående inlägg.

Boken heter alltså ”Ernst Jünger — A Portrait”. Den är tryckt och utgiven, finns i cirkulation sedan oktober. Adlibris har den.

Förutom det kan nämnas att boken är på 290 sidor i mjukpärm. Det är ett slags biografi över Ernst Jünger (1895-1998), Tysklands störste författare sedan Goethe. Jag säger ”ett slags biografi” eftersom Edmund Kiesels och Heimo Schwilks böcker i ämnet (båda 2007) är mer sedvanliga biografier. Min bok är åt det essäistiska hållet.

Så är det. Men jag levererar rätt mycket fakta också. Kapitel 1 är till exempel en 35-sidig översikt över Jüngers liv, från vaggan till graven. Resten av boken upptas av genomgångar av hans centrala verk (”Heliopolis”, ”Eumeswil”, ”Der Arbeiter” osv). Samt diskussioner kring Jünger som krigsförfattare, Jünger och nazism och Jünger som esoterisk lärare. Dessutom finns kapitel om Jünger och konst, Jünger och sci-fi samt Jünger och Sverige.

Förlaget är det Australien-baserade Manticore Press. Det har tidigare gett ut sådant som  Troy Southgates essäsamling ”The Radical Tradition” (2011), Aristokratia (2013, en antologi om Nietzsche) och Aristokratia II (2014, en antologi om Julius Evola).

– – –

Ett citat ur mitt verk kan ges. Detta är ur förordet där jag säger vilket slags bok jag velat skriva:

”My aim in this study has been to look at what Jünger represents rather than at what he is, in this respect striving to highlight the fruitful aspects of his work, the neglected sides such as the esotericism and the idealism, the vitalism and the life-affirming traits. At the same time I don’t deny that Jünger in the 20s was a radical nationalist dealing with fire; I have chapters covering that too. Wishing to write a book that’s simple and hands-on I sport “simple but not facile” as my ideal.”

Slutligen ett citat ur en recension. Living Traditions Magazine säger bland annat detta om boken (klicka på ”feature reviews” i vänsterspalten för källan):

”Svensson offers us a superb biography (…) Rather than get caught up in all the fruitless debate about Jünger in the 20’s he offers an honest yet nuanced approach which in my mind stands up rather well compared to academic biographies which spend their time in politically correct disputation. (…) Svensson has produced an amazing work which is not only approachable but perceptive. His analysis of obtuse aspects of Jünger’s work not found in other biographies makes this a must read by themselves. When you add the sheer comprehensiveness of the work this really is a biography of the very highest calibre.”

Det var ju trevligt att de gillade boken. Den finns att köpa på Adlibris.

.

Smakprov ur boken

Om Jüngers essäsamling ”The Adventurous Heart
Jünger the Pious
On the Marble Cliffs
Jünger and the Craft of Science Fiction