En roman om susande skogar, huggande svärd och fagra möer

Okategoriserade


Det skrivs en del fantasy i dagens Sverige. Jag nämner inga namn. Jo, ett måste jag nämna: mitt eget. För även jag har försökt mig på denna genre, även jag har frossat i ord som dagvard, vånstuga, kokerella, stoltare. Även jag har skapat en arkaisk fantasivärld där det äventyras och stås i, där det möts gåtfulla typer och där skarpskurna, heroiska gestalter skapar legender och myter, myter som jag återger för er.

En sådan myt är den om Agajan, en rokkansk äventyrare, och romanen ifråga heter just ”Agajan äventyraren”. Han går i tjänst hos en viss kung och utför tolv stordåd, och allt vad det innebär kan jag inte berätta här. Det viktiga är emellertid att Agajan förändras i processen, han har en guru som ger honom ledtrådar och uppdragen leder vår hjälte till ljus och mörker, till skatter och monstra, och när allt är över har mycket förändrats – inte minst vår hjälte.

Det finns andliga lärdomar, traditionell fördjupning. Det är inte bara svärd och svartkonst, häxeri och hirschfängare; det är även esoterisk kunskap, stillhet och meditation. Och kärlek, kärleken till Atyescha, Skogens Vilda härskarinna. Hon bor i Fagergrenar, en sant nordisk urskog:

Agajan gav sig av, red östanåt till skogen vid namn Fagergrenar.

Under rittens andra dag märkte han hur floran blev allt vackrare: granar höga som spiror, raka, höga tallar med solbränd bark, bestånd med lummigt gröna björkar och lönnar, liksom allsköns blommor, mossor, buskar och gräs för att inte tala om hjortar i gläntor, ekorrar kilande uppför tallarna, gnyende sorkar, smygande rävar och annat liv som anades i snåren. Och fåglar av olika slag såsom lövsångare, finkar, sparvar, spovar, gökar, orrar och ripor. Där han red tänkte Agajan att det minsann var en fager skog, detta måste vara Fagergrenar!

Sedan träffar han sin drömkvinna och de leker. Sedan fortsätter han sina uppdrag, sina tolv uppdrag, men Atyescha är inte ute ur handlingen för det.

Boken finns som e-bok, lämplig att läsa på läsplatta och i mobil (samt på skärm). Du tankar ner filen gratis här enkelt och smidigt, utan koder och verifieringar. För den som tvekar att ens ladda ner denna gratisfil, med baktanken "det är gratis, alltså värdelöst" kan jag bara säga att jag som skribent även varit professionellt publicerad. Så kvaliteten, tja, den vågar jag nog garantera i vart fall är jag ingen fullständig färsking i dessa sammanhang.

Och till den som tvekar att ladda ner en främmande fil med allt vad det innebär, kan jag bara säga: jag lejde ut konverteringen av Worddokumentet till en kompis, en synnerligen Vänlig Själ, och sedan laddade jag ner den färdiga e-boksfilen till min dator utan att något skadligt hände. Och re dator, stationär dator, så visst går filen att läsa på skärmen med ett program som exempelvis Calibre; det använder jag. Jag kan med den ändra storlek på satsytan, bryta rader som jag vill och klicka fram ett visst kapitel, det där som är själva vitsen med e-böcker. Men bäst funkar det nog i en läsplatta, dvs en bärbar elektronisk bokläsare: lätt att bära med sig på bussen och i hängmattan. Även i mobil och Blackberry osv fungerar det eftersom filen är av EPUB-format, en standard i dagens e-boksvärld.

Summa summarum: ta och läs en fantasy av en författare med traditionell känsla, en författare utan ängsliga PK-böjelser och utan nihilistiska eftergifter. Jag pendlar djupet i traditionen, i historia och myt, och allt flödar samman i "Agajan äventyraren".

Mer info om romanen här.

(Bild Albrecht Dürer)