Från public service till psykologiskt försvar

Sveriges Television pekar ut den slovakiske valvinnaren Robert Fico som rysslandsvänlig, när han i själva verket slår vakt om Slovakiens intressen.

Aktuellt, Geopolitik, Media, Utrikespolitik

På sin hemsida skriver Sveriges television att ”Vi lever i spännande och utmanande tider. Flödet av information växer dramatiskt. Men detsamma gäller flödet av desinformation och rykten. Och det leder till att behovet av opartisk och saklig information, av public service, aldrig har varit större än nu.”

Jag skulle snarare drista mig att påstå att SVT:s utrikespolitiska rapportering tvärtom blivit mindre saklig och allt mer partisk sedan början av förra året. Orsaken till detta är såklart krigsutbrottet i februari 2022. I stället för att slå vakt om public service-uppdraget, har SVT i nyheter som rör konflikten i Ukraina ensidigt speglat händelserna från den ena sidan. Man skulle kunna tro att SVT:s uppdrag inte alls längre är att presentera opartisk och saklig information, utan att som en del av totalförsvaret, närmare bestämt det psykologiska, skynda ut till försvar – inte av Sverige i första hand, om nu någon skulle tro det – utan av Ukraina och dess vapenleverantörer. Lika fort som Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson svängde i Nato-frågan, lika snabbt har Sveriges television börjat försvara det militärindustriella komplexet i väst.

Men det är inte bara EU:s, Storbritanniens och USA:s krigsinsatser som försvaras av Public Service-bolaget. SVT går också till attack mot dem som inte vill stödja vapenmånglarna. Så skedde nyligen då SVT skulle rapportera från valet i Slovakien.

Robert Fico är troligen Slovakiens mest kände politiker. Han ledde landets regering mellan åren 2006-2010 och därefter från 2012 till 2018. I slutet av förra veckan stod hans parti Smer som valets vinnare. Under valkampanjen hade Robert Fico sagt att Slovakien har andra problem än Ukraina att ta itu med. Detta har gett ledande företrädare för EU och Nato stora skälvan, då man befarar att Slovakien, liksom Ungern, ska börja förespråka fredssamtal i stället för oändliga vapenleveranser. Grannländerna till Ukraina ser givetvis stora risker att kriget kan sprida sig, och vissa väljer att förespråka diplomatins väg. Denna försiktiga utrikespolitiska hållning beskriver alltså Sveriges Television som ”Rysslandsvänlig”. Osvuret är bäst, men jag tvivlar på att Olaf Scholz kommer att påklistras epitetet ”Amerikavänlig” av SVT, trots att det ligger betydligt närmare sanningen.