Det ryska kortet

Aktuellt, Geopolitik, Historia, Politik

Världsmästerskapen i fotboll har nätt och jämnt börjat och jag har redan hunnit tröttna på reportrarnas förnumstiga kommentarer om hur president Putin kan utnyttja VM i Ryssland i politiskt syfte, som om idrotten inte i alla tider använts av makthavare. Öppningsmatchen i Moskva innebar hur som helst en smakstart för värdlandet Ryssland som besegrade Saudiarabien med fem mål mot noll. Även i storpolitiken har länderna stått på var sin planhalva, närmare bestämt i det krig som Syrien utkämpat mot Islamiska staten.

I början av juni deltog Mikael Jansson (AfS) på en konferens i Moskva i syfte att knyta kontakter med parlamentariker från Europa. Där passade han på att rikta ett särskilt tack till Ryssland för att landet gjort Mellanöstern och därmed världen säkrare. Kritiken från den liberala pressen lät inte vänta på sig och ansträngningar gjordes för att misstänkliggöra Jansson. Efter att SD sakta närmat sig NATO-fållan kan media nu ge sig på uppstickaren Alternativ för Sverige i stället. Varje liberal ledarskribent behöver en ”Putinkramare” för att lättare kunna motivera ett svenskt NATO-medlemskap.

Vad tidningar som Dagens Nyheter och Expressen glömmer bort att nämna är att Mikael Jansson i sin roll som Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesman varit den som pläderat för störst anslag till det svenska försvaret så att vi som nation ska kunna stå emot de krafter som kan hota vårt land. Flera regeringar har medvetet försvagat vår försvarsförmåga och sedan använt det som ett argument för ett närmande till NATO. Även Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson har varit kritiska till Janssons försvarspolitiska ambitioner. Partiledningen har i stället velat rusta upp socialförsäkringssystemen, men tack vare partiets skuggfinansminister Oscar Sjöstedts försvarsvänliga inställning fick Janssons linje gehör i Sverigedemokraternas budgetförslag.

Att spela det ryska kortet mot Mikael Jansson för att stämpla honom som säkerhetspolitiskt opålitlig faller på sin egen orimlighet. Jansson är förmodligen den mest försvarsvänlige riksdagsman Sverige har haft sedan kalla krigets slut. Eftersom jag känner honom så vet jag också att han är den förste som med vapen i hand skulle möta varje kränkning av svenskt territorium.