Fragment av rost

Historia, Kultur, Politik

Michigan (16 elektorsröster)

I början av november flög min gode vän John Morgan från Budapest hem till Michigan för att lägga sin sin röst på Donald Trump i sin vallokal i Ann Arbor. Han var långt ifrån ensam om detta. För första gången sedan 1980-talet röstade en majoritet av Michigans väljare rött, det vill säga republikanskt.

Den 70 år äldre Arnold Gingrich utbildade sig även han en gång i tiden på delstatens universitet i Ann Arbor. Gingrich grundade sedermera herrmagasinet Esquire som kom att publicera storheter som Ernest Hemingway, William Faulkner och John Steinbeck. Det var länge sedan som Steinbecks Vredens druvor kändes så aktuell i en amerikansk valrörelse som nu, mycket tack vare Trumps närmast evangeliska ord: ”The forgotten American will be forgotten no longer”. Mikael Jansson som var en av de få sverigedemokrater som öppet stödde Trump under valrörelsen har länge talat om ”de glömda svenskarna”. Jansson är för övrigt uppvuxen i det svenska rostbältet Bergslagen.

Indiana (11 elektorsröster)

Trumps kommande vicepresident Mike Pence kommer från den angränsande delstaten Indiana där han för närvarande är guvernör. Liksom södra Michigan ingår Indiana i det så kallade rostbältet. I detta val avgjorde rösterna från de amerikanska delstater där verksamheter som kolbrytning, järnutvinning och stålproduktion varit historiskt betydelsefulla för ekonomin. Många vita arbetare har av tradition röstat på Demokraterna som de sett som sitt parti, men i och med att Demokraternas förvandling och Republikanernas nominering av Trump så fick de ett populistiskt alternativ till Hillary Clinton. De kunde lägga sin röst på någon som de upplevde stod på deras sida. Man måste komma ihåg att amerikansk populism ses som en fin gammal politisk tradition som går tillbaka till tiden för det amerikanska inbördeskriget. Populism är alltså inte något skällsord i USA, utom möjligen i Washington D.C.

Ohio (18 elektorsröster)

”Som Ohio röstar, röstar landet”, och så blev det också detta presidentval, men en av republikaner som vägrade ge Trump sitt stöd var Ohios guvernör John Kasich. Kasich har ett typiskt europeiskt förflutet för att komma från Rostbältet. Hans farföräldrar var tjecker och hans morföräldrar kroater. Han beskriver också sig själv som kroat och tjeck.

I Donald Trumps första äktenskap var han gift med tjeckiskan Ivana (född Zelníčková). Tillsammans fick de barnen Donald Junior, Erich och Ivanka som alla tre varit starkt engagerade i sin fars valkampanj. Donald Junior tillbringade många somrar tillsammans med sina morföräldrar i Tjeckien och talar flytande tjeckiska. Donald Junior är idag fembarnsfar. Hans fars nuvarande fru Melania kommer som bekant från Slovenien, och även här har modern ansträngt sig för att sonen Barron ska behärska sitt modersmål. Man ska inte underskatta vad denna starka europeiska identitet betyder för relationen mellan USA och det nya politiska Europa som håller på att växa fram och där Visegradstaterna går först.

Pennsylvania (20 elektorsröster)

Det var inte många Hollywoodprofiler som gav Donald Trump sitt öppna stöd under valrörelsen, men en av dem var Clint Eastwood. I en intervju med den ovan nämnda herrtidningen Esquire beskrev Eastwood det amerikanska debattklimatet som att ”Everybody’s walking on eggshells”.

Clint Eastwoods mest kända karaktär är troligen Dirty Harry. Manusförfattaren till den andra filmen (Magnum Force från 1973) om denne hårdkokte snut är Michael Cimoni som även regisserade filmklassikern Deer Hunter (1978).

Deer Hunter inspirerades av Erich Maria Remarques roman Kamrater (1937) som handlar om tre krigsveteraners liv i 1920-talets Berlin. Filmen utspelas i ett stålverkssamhälle i just Pennsylvania. Handlingen kretsar kring kring fem ryskättade arbetskamrater som som man får följa i glädje och sorg, i krig och i kärlek. Karaktärerna spelas Robert de Niro och en av mina favoritskådespelare Christopher Walken.

Tidningsmannen Arnolds Gingrichs namne Newt var under en tid på tal när Trump valde skulle välja sin vicekandidat. Newts båda föräldrar var i tonåren när han föddes i Harrisburg, Pennsylvania. Newt Gingrich kom att disputerade i europeisk historia och gjorde därefter en politisk karriär som till slut förde honom till posten som talman i representanthuset.

New York (29 elektorsröster)

Från Pennsylvania sträcker sig det amerikanska rostbältet in i delstaten New York och genom städer som Buffalo, Rochester, Syracuse, Utica och Binghamton. Vissa av städerna har hittat en väg framåt inom nya tillväxtbrancher, andra har det svårare. Även om de flesta counties i delstaten färgades röda under valnatten, så blev det för svårt för Trump att ta hem segern här.

Donald Trump växte upp liksom min vän John Morgan på Long Island i New York och båda har folktyskt påbrå, Donald från Rheinland-Pfalz på sin fars sida och John från de tyska delarna av Transsylvanien på sin mors sida. De delstater där det bor flest tyskättlingar är just i rostbältet, och anledningen till detta är såklart regionens näringslivsstruktur. Rostbältet är ju USA:s motsvarighet till Ruhrområdet.

Republikanerna har nu en historisk chans att förändra inte bara USA men även världen. Partiet har majoritet i såväl senaten som representanthuset. I Vita huset har man Donald Trump och hans närmaste man Stephen Bannon som i ett föredrag så sent som för två år sedan refererat till såväl Alexander Dugin som Julius Evola . I Högsta domstolen är det i dagsläget jämnt mellan konservativa och liberala domare, men en ny domare ska snart tillsättas efter Antonin Scalias bortgång tidigare i år. Viktigast ur mitt perspektiv är dock den starka koppling som familjen Trump har till Europa på ett personligt plan. I stället för att bli en bricka i spelet mot Ryssland (och tidigare Sovjetunionen) kan Europa bli en partner i en relation som bygger på äkta känslor.