Sommar med Ernst, Ernst och Ernst; Del 3

Historia, Ideologi

Ernst von Salomon föddes i Kiel i norra Tyskland. Efter kadettskola i Karlsruhe och Groß-Lichterfelde deltog han som sjuttonårig frikårssoldat i striderna mot de röda i Baltikum. Under 1920-talet var motsättningarna starka mellan olika politiska grupper och efter inblandning i attentatet på utrikesminister Walther Rathenau fick Ernst von Salomon avtjäna fem år i fängelse. Efter frisläppandet engagerade han sig i den militanta nordtyska lantfolkrörelsen där även hans bror Bruno var aktiv. Brodern var redaktör för tidningen Das Landvolk i vilken Ernst också medverkade.

Innan Hitlers maktövertagande hann Ernst von Salomon skriva färdigt tre böcker som alla speglar hans liv. Die Kadetten handlar om hans barn- och ungdomstid och idealiserar samtidigt det preussiska. I Die Geächteten berättar han om sin tid som laglös (Geächteter) frikårssoldat och i Die Stadt skildrar han delvis sitt politiska arbete i lantfolkrörelsen. I likhet med Jünger och Niekisch har von Salomon betecknats som ”ädelfascist”. Han kände avsmak för nazisternas brutalitet och var själv nära att drabbas då han anklagades för samröre med den hitleroppositionelle Otto Strasser. Han valde att dra sig undan politiken och fick tjänst som manusförfattare inom filmkoncernen UFA. När kriget var över fortsatte han att verka inom den tyska filmindustrin.

Titlar av Ernst von Salomons hos Arktos