Lästips: Houellebecq och Action Française

Aktuellt, Ideologi, Kultur, Litteratur, Metapolitik, Politik, Rekommenderat, Samhälle

Den franska författaren Michel Houellebecq är en av vår tids mest givande samtidsskildrare, som intelligent och träffsäkert, bitvis underhållande och tidvis djupt, beskrivit livet i det senmoderna samhället. Trots att han beskyllts för bland annat rasism, sexism och islamofobi och dessutom rört sig nära en reaktionär kritik av den senmoderna världen, är Houellebecq uppskattad av många aktörer i den kulturella sfären (bland annat Iggy Pop). Gissningsvis kan det ha att göra med att hans huvudpersoner är så intetsägande, de provocerar därför inte samma anti-rasistiska reaktionsmönster som mer tilltalande eller rentav heroiska protagonister skulle gjort. På så vis påminner hans ställning något om svenska Nikanor Teratologen. Houellebecq har hur som helst litterärt skildrat hur det sociala kriget, konkurrensens logik, invaderat relationerna och sexlivet. Han har desillusionerat beskrivit livet i det mångetniska samhället, rentav i Underkastelse skildrat ett islamistiskt maktövertagande i Frankrike. Som om inte detta vore nog har han skildrat det intetsägande livet som konsument och kontorsslav, och förutsagt både gula västarna och vågen av bondeuppror som nu sveper över Europa.

Det är mot bakgrund av detta intressant att Houellebecq i början av juli i år besökte och föreläste på en konferens anordnad av rojalistiska Action Française. Han tycks i förbigående sagt brottas med samma dilemma som rörelsens tyngsta ideolog Maurras, insikten att tron behövs för Europas framtid kombinerad med den personliga oförmågan att tro. Houellebecq förklarade sin medverkan med att han var ”nyfiken på rojalismen”, Action Française brukar kategoriseras som extremhöger av ideologins vakthundar. Författarens drag får därför ses som ett risktagande och ett möjligt tecken på att ideologins vakthundar börjar förlora sin tyngd. Houellebecq erkände att han varken läst eller uppskattat särskilt mycket av Action Françaises författare, han noterade även att ”vänstern känner sig förlorad, som ett sårat djur blir den därför illvillig”. Karaktäristiskt för författaren var också en negativ kommentar om politisk aktivism, de politiska brandtalen tycks ha lyst med sin frånvaro.

Den hugade läser hur som helst mer om besöket bland annat på Boulevard Voltaire, Action Francaise och Valeurs Actuelles.

Äldre texter om Houellebecq

HP Lovecraft – Mot världen, mot livet
Houellebecq – Konkurrens till döds
Houellebecq – Plattform
Houellebecq – Elementary Particles
Oskar Roehler – Elementarpartiklarna
Houellebecq – Refug
Houellebecq – The Map and the Territory
Houellebecq – Underkastelse
Houellebecq – Serotonin (Fria Tider)