The Hu

Aktuellt, Historia, Kultur, Musik, Rekommenderat, Underhållning

Det senaste året har det mongolska bandet The Hu vunnit betydande popularitet på Youtube, inom kort kommer deras första album Gereg att släppas. The Hu har hittills släppt två låtar, Wolf Totem och Yuve Yuve Yu. De är båda suggestiv metal med refränger som fastnar, samtidigt som de för in traditionellt mongolska inslag som strupsång, referenser till Genghis Khan och instrumentet morin khuur, hästhuvudsfiol. Bandmedlemmarna är utbildade musiker, med intresse och kunskap om sitt folks historia och symboler. Ett bra exempel på det är valet av snöleoparden som bandets logo, ”efter att ha studerat många historieböcker, forskares arbete och arkeologiska fynd, så drog vi slutsatsen att detta är den sanna heliga symbolen för de uråldriga mongolska stammarna” förklaras valet på en video på bandets Youtubekanal.

The Hu förenar en klassisk metalestetik med mongolska traditioner, något som förenklas av att de två komponenterna har mycket gemensamt. Det är långhåriga, svartklädda bikers med allvarlig uppsyn, dödskallar och karg ödemark, samtidigt som inslaget av mongolsk symbolik ger det hela en exotisk aspekt. Det etos som genomsyrar metalgenren i både östra och västra Eurasien är lätt igenkännbart hos The Hu, de har i en intervju sagt att ”everything about our band is of our Mongolian history, nomadic lifestyle and warrior culture”. Det är tillräckligt utomeuropeiskt för att kunna tilltala hipsters mest intresserade av det exotiska. Men det finns hos The Hu också en stark känsla för natur och anor. Sångaren Galbadrakh har sagt att ett mål med texter och bilder är att få folk att inse att de måste värdesätta naturen, sin kultur och sin historia.

Det märker man i bandets välproducerade videor, där en mongolsk ryttare i Wolf Totem symboliskt leder en grupp bikers. Texten handlar därefter om en dödsföraktande vilja att möta fiender oavsett om de kommer som tigrar eller män, och om vargen som mongolernas totem. I Yuve Yuve Yu blir kritiken av det moderna samhället och dess brist på anor, natur och krigarkultur ännu mer explicit. En grupp förvästligade konsumenter av popcorn och TV förs i videon plötsligt ut i den vackra men dödliga mongolska vildmarken. Undertexternas knaggliga engelska förmedlar sedan pärlor som ”you’re born in ancestors fate yet sleeping deeply, can’t be awakened, how strange”, ”why is it difficult to rise our nation up” och koncisa ”hey you traitor, kneel down”.

Sammantaget är det ett bra band, men också ett positivt tecken i tiden. Det finns ett släktskap mellan flera eurasiska folks symbolvärldar, bland annat vargen förbinder både germaner, turkar och mongoler. The Hus starka intresse för hunnerna kan också tilltala en del neoskyter. Men det är inte minst positivt att natur, anor och krigarkultur vinner en stor publik. Nästa steg är förhoppningsvis att även de egna anorna väcker intresse, efter en längre tids marginalisering och medveten glömska är de lika exotiska som det hunniska arvet.

Tipstack till Radio Laddhöger.