PewDie-gate

Aktuellt, Åsiktskorridoren, Kultur, Media, PK, Politik, Rekommenderat, Samhälle, Satir

 • 84
  Delningar

Om internet ges möjlighet att utvecklas fritt enligt sin egen logik tenderar det att bli en både anarkisk och ganska politiskt inkorrekt plats. För detta talar allt från Flashback och 4chan till de politiskt inkorrekta modebloggerskor som var så populära för några år sedan. Internet har därför varit den enskilt mest betydande institution eller arena som varit möjlig för politiskt inkorrekta att använda efter att den såkallade ”vänstern” erövrade akademi och media och högst medvetet omöjliggjorde för andra grupper att verka där. Men det finns en konflikt mellan det fria internet och krafter som vill inordna det under en annan logik. Manuel De Landa har här talat om kampen mellan marknad och antimarknad. Ett bra exempel på denna invasion är anklagelserna om ”antisemitism” som riktats mot underhållaren och youtubern Felix Kjellberg, mer känd som PewDiePie.

Svenske PewDiePie är den mest populära youtubern, med mer än 50 miljoner prenumeranter. Han ägnade sig till en början åt att spela datorspel, med diverse kommentarer (ofta tämligen profana). Jag har följt honom sporadiskt under åren, och frånsett språkbruket slås man främst av att han är både intelligent och kreativ. Hans framgång i sin sfär framstår kort sagt som välförtjänt, han anstränger sig för att skapa material för sina följare och tycks bry sig om dem. Han har gradvis breddat sin repertoar, och är idag en underhållare som bland annat visar när han spelar och pratar. PewDiePie är ett barn av det anarkiska internet, vilket märks i hans ofta postmoderna humor. Men han har också utmärkt sig genom välgörenhet och genom att lyfta fram mindre kända projekt.

Men internet koloniseras av företrädare för andra logiker, både politisk korrekthet och storföretag. PewDiePie har skrivit kontrakt med några av de senare, bland dem Disney och Youtube/Google. Samtidigt är han i grunden en person till vilken politiskt korrekta är tveksamma. Detta då politisk korrekthet egentligen bygger på fientlighet mot ”vita cis-män” och PewDiePie är just en sådan. Vita cis-män och deras värden har medvetet marginaliserats i flera arenor, men på det friare internet visar det sig att de i grunden är synnerligen populära. Redan tidigare har det därför riktats feministisk kritik mot PewDiePie och hans ”exkluderande” vana att kalla sina följare för Bros. Länge var han dock för populär för att kunna skadas av sådant.

I takt med att Youtube blivit mer politiskt har man bland annat infört en algoritm som innebär att vissa youtubevideor syns tydligare än andra. Vissa dyker upp i listor med videor som ”trendar”, andra gör det inte trots att de har betydligt fler besökare. Liknande processer äger rum på Twitter, Google, Wikipedia och Facebook, de riktas normalt mot alla som kan anses vara höger. De har också riktats mot PewDiePie, vilket kan tyckas märkligt då han alltså är den mest populära youtubern. Men om vi beaktar att ägande och kontroll är skilda ting och att de flesta storföretag kontrolleras av de grupper som getts namnet den nya klassen är det mindre förvånande. Den nya klassen är lika politiskt korrekt oavsett om den kontrollerar Youtube, en kvällstidning eller ett socialkontor. PewDiePie har reagerat på algoritmen, bland annat genom att skämtsamt utmana Youtube på brottning. Men han har också blivit alltmer medveten om hur lögnaktiga journalister är, efter att han gång på gång utmålats som allt från girig till rasist. Han är varken ”rasist” eller ”antisemit”, men han är heller inte politiskt korrekt eller alldeles okunnig om maktens agerande.

PewDiePie har skickligt börjat att trigga de politiskt korrekta, med allt från MAGA-hattar till frågan ”är det för att jag är vit” som kommentar till att den nya Youtube-policyn riktats mot honom. Svaret på den frågan är ja, men som vit får man inte nämna att man är det utan att samtidigt säga något nedvärderande om den egna gruppen. Samtidigt har han fortsatt med skämt som är typiska för internet, det vill säga ofta anstötliga för en politiskt korrekt sensibilitet. Bland annat har han upptäckt en internettjänst där man kan få det mesta gjort för fem dollar, som en kommentar till den moderna världens galenskap betalade han då för att ett par herrar skulle visa en skylt med det mest stötande han kunde komma på. Något som sedan tacksamt av media tolkats som att han är ”antisemit”. Flera reportage har riktat dessa anklagelser mot honom, han har förlorat sina kontrakt och tvingats be om ursäkt (men inte utan att samtidigt notera att media är ohederligt).

Sammantaget är det hela ett stycke samtidshistoria, som dels visar koloniseringen av internet, dels illustrerar hur de politiskt korrekta idag gång på gång går för långt. Vi kan misstänka att de flesta av PewDiePies 50 miljoner följare förlorar den eventuella respekt för media de haft tidigare efter detta, de vet mycket väl att han inte är ”antisemit”. I den mån detta är en seger för media är det kort sagt en pyrrhusseger, men det tycks vara det enda de är förmögna att vinna idag.

Relaterat

Sargon of Akkad – PewDiePieDidNothingWrong


 • 84
  Delningar
 • PlebisPlebojis

  Finns det inte ett starkt inslag av ”Implicit Whiteness” också?

  • Oskorei

   Definitivt, inte minst vad gäller behandlingen av PewDiePie. Han är kort och gott ”fel”, ”det är trots allt 2017” och då ska inte en massa vita cis-män vara populära och ”brofista” sina följare.

 • Hatzegopteryx

  Dålig analys! Han ”bajsar i det blå skåpet”, helt enkelt. Barn hamnar i kiss-och-bajs-åldern som en del i frigörelsen från kollektiv identitet till att utvecklas till individ. Men att säga ”kiss och bajs” är otillräckligt som vuxen. Man måste då säga betydligt mer vulgära saker. Det är lätt att förstå att om man uttrycker hitleristiska fraser så separerar man sig från kollektivet. Det här kommer inifrån som en tvångsimpuls. Den förkvävande åsiktskorridoren får sådana konsekvenser eftersom den politiska korrektheten motverkar det självständiga tänkandet och mognaden till individ. Centralt för den politiska diskursen är ju att det bara finns en enda mänsklighet (Ein Volk!). Globalismen eftersträvar upplösandet av nationsgränser (Ein Reich!), att ersättas med ett förbund av stater som skall ha en president (Ein Führer!).

  Det är alltså det omedvetna som revolterar mot det medvetna egots infantila och postmoderna ståndpunkt gällande avsaknad av skillnader. Tvångsimpulsen uppfattas som ”rolig” trots att det bara är vulgärt och antisemitiskt. Men det omedvetna tvingar personligheten att göra bort sig för att åstadkomma ett avskiljande från kollektiv identitet och för att inleda utvecklingen mot individuell befrielse och självständigt tänkande. Inom psykoanalysen är det här en oidipal reaktion gentemot moderskomplexet. Inom analytisk psykologi analyseras det som att skuggsidan av personligheten bryter igenom den skenheliga fasaden. Skuggan ackumuleras ständigt hos infantila människor, och till slut bryter den fram.

  Hatzegopteryx

  • zeno

   upplever man hotet om ett förödande kärnvapenkrig som akut är det inte konstigt att man försöker sudda ut gränsen mellan ”vi och dem” och på så sätt inbilla sig att alla mellanmänskliga konflikter som kan eskalera städats bort

   i verkligheten sopas de endast under mattan och totalitärerna tar över

   de samhällen där vänstern tagit makten har därför med nödvändighet utvecklats i totalitär riktning

   den feministiska regeringen i den humanitära stormakten – som enligt uppgift utvecklats till en moralisk supermakt – har väl som främsta politiska mål att verka för att all politisk makt centraliseras till FN – och detta benämns vad jag förstår ”globalisering”

   ”tron kan försätta berg” säger ordspråket och även skilda gudsbegrepp kan ofta vara orsak till konflikt(fast man skulle kunna tycka att gud borde innebära kärlek o harmoni) – så även här behöver en enhetlighet i så fall växa fram

   även skillnader i individernas pigmentering kan uppenbarligen utlösa frustrationer och därmed sammanhängande aggressioner

   globalisternas projekt är kort sagt en utopi som bygger på en naiv önskedröm

   när nu the donald svurits in som POTUS är det självklart att det uppstår en maktkamp mellan realism och illusion

   att folken vaknar måste bero på att nånting stört törnrosasömnen – och globalisternas svar är ”internet”

   precis som i kommunist-kina kommer därför webben censureras mer o mer om inte globalisterna möter motstånd

  • Oskorei

   Dålig kommentar! Det finns ett inslag av infantilitet i fenomenet PewDiePie, men det verkligt intressanta i sammanhanget är internet och hur etablissemanget försöker kontrollera det och även har svårt att uppskatta en populär vit man. Med det sagt instämmer jag i delar av din kommentar, men det är ett udda beteende att inleda en konversation med ”dålig analys!”.

 • Parsifal

  Inte nog med att de politiskt korrekta hela tiden tär på sitt förtroendekapital och genom sina handlingar sågar på den gren de själva sitter på. Deras aktioner leder numera inte ens alltid till pyrrhussegrar utan får rakt motsatt effekt från den avsedda. Vi har på senare tid kunnat notera att bojkottkampanjer lett till ökad försäljning och omsättning på de produkter som varit föremål dessa. Vi kan också se att försöken att tysta ner obekväma personer med förhatliga åsikter allt oftare misslyckas. Bristen på proportionalitet i många aktioner visar på att man börja tappa greppet och att villrådigheten är stor där uppe!

  • Oskorei

   Ja, det var roligt att följa hur de först lanserade termen ”fake news” och den senare vändes mot dem så snabbt att de övergav den. Inslaget av projicering är betydande i deras agerande just nu.

   • MartinA

    De tycks ha projicering som en av deras absolut första och mest instinktiva reaktioner.

 • MartinA

  I den mest kontroversiella videon så är poängen egentligen att han baktalar en annan youtubare, Keemstar, som inte är populär. Det är ju inte bara en text de håller upp utan det ingår i tjänsten att de skall säga någonting, och det är ”Subscribe to Keemstar”.

  Ytligt sett så försöker PewDiePie sätta dit Keemstar på ett ohederligt sätt. Men eftersom han leder sina tittare igenom processen blir budskapet snarare att man inte ska tro på allt man hör och att man ska vara skeptisk mot svartmålningskampnajer. Där PewDiePie alltså spelar rollen som lömsk svartmålare.

 • PETER NYMAN

  För mig som lider av sjukdomen Antisemetism,Islamafobi,Afrofobi och kärlek till SVERIGE.
  Så bryr jag mig på åldernshöst inte om vad V och PK anser om det.Värre är det väl för dom stakcare som är i debbaten,och blir utpekade av alla dessa idioter till experter,politiker och artister.Ännu har ingen av dessa fega artister vågat framföra en enda protest sång där dom pekar ut IS som dom största svinen på jorden.