PewDie-gate

Aktuellt, Åsiktskorridoren, Kultur, Media, Okategoriserade, PK, Politik, Rekommenderat, Samhälle, Satir

Om internet ges möjlighet att utvecklas fritt enligt sin egen logik tenderar det att bli en både anarkisk och ganska politiskt inkorrekt plats. För detta talar allt från Flashback och 4chan till de politiskt inkorrekta modebloggerskor som var så populära för några år sedan. Internet har därför varit den enskilt mest betydande institution eller arena som varit möjlig för politiskt inkorrekta att använda efter att den såkallade ”vänstern” erövrade akademi och media och högst medvetet omöjliggjorde för andra grupper att verka där. Men det finns en konflikt mellan det fria internet och krafter som vill inordna det under en annan logik. Manuel De Landa har här talat om kampen mellan marknad och antimarknad. Ett bra exempel på denna invasion är anklagelserna om ”antisemitism” som riktats mot underhållaren och youtubern Felix Kjellberg, mer känd som PewDiePie.

Svenske PewDiePie är den mest populära youtubern, med mer än 50 miljoner prenumeranter. Han ägnade sig till en början åt att spela datorspel, med diverse kommentarer (ofta tämligen profana). Jag har följt honom sporadiskt under åren, och frånsett språkbruket slås man främst av att han är både intelligent och kreativ. Hans framgång i sin sfär framstår kort sagt som välförtjänt, han anstränger sig för att skapa material för sina följare och tycks bry sig om dem. Han har gradvis breddat sin repertoar, och är idag en underhållare som bland annat visar när han spelar och pratar. PewDiePie är ett barn av det anarkiska internet, vilket märks i hans ofta postmoderna humor. Men han har också utmärkt sig genom välgörenhet och genom att lyfta fram mindre kända projekt.

Men internet koloniseras av företrädare för andra logiker, både politisk korrekthet och storföretag. PewDiePie har skrivit kontrakt med några av de senare, bland dem Disney och Youtube/Google. Samtidigt är han i grunden en person till vilken politiskt korrekta är tveksamma. Detta då politisk korrekthet egentligen bygger på fientlighet mot ”vita cis-män” och PewDiePie är just en sådan. Vita cis-män och deras värden har medvetet marginaliserats i flera arenor, men på det friare internet visar det sig att de i grunden är synnerligen populära. Redan tidigare har det därför riktats feministisk kritik mot PewDiePie och hans ”exkluderande” vana att kalla sina följare för Bros. Länge var han dock för populär för att kunna skadas av sådant.

I takt med att Youtube blivit mer politiskt har man bland annat infört en algoritm som innebär att vissa youtubevideor syns tydligare än andra. Vissa dyker upp i listor med videor som ”trendar”, andra gör det inte trots att de har betydligt fler besökare. Liknande processer äger rum på Twitter, Google, Wikipedia och Facebook, de riktas normalt mot alla som kan anses vara höger. De har också riktats mot PewDiePie, vilket kan tyckas märkligt då han alltså är den mest populära youtubern. Men om vi beaktar att ägande och kontroll är skilda ting och att de flesta storföretag kontrolleras av de grupper som getts namnet den nya klassen är det mindre förvånande. Den nya klassen är lika politiskt korrekt oavsett om den kontrollerar Youtube, en kvällstidning eller ett socialkontor. PewDiePie har reagerat på algoritmen, bland annat genom att skämtsamt utmana Youtube på brottning. Men han har också blivit alltmer medveten om hur lögnaktiga journalister är, efter att han gång på gång utmålats som allt från girig till rasist. Han är varken ”rasist” eller ”antisemit”, men han är heller inte politiskt korrekt eller alldeles okunnig om maktens agerande.

PewDiePie har skickligt börjat att trigga de politiskt korrekta, med allt från MAGA-hattar till frågan ”är det för att jag är vit” som kommentar till att den nya Youtube-policyn riktats mot honom. Svaret på den frågan är ja, men som vit får man inte nämna att man är det utan att samtidigt säga något nedvärderande om den egna gruppen. Samtidigt har han fortsatt med skämt som är typiska för internet, det vill säga ofta anstötliga för en politiskt korrekt sensibilitet. Bland annat har han upptäckt en internettjänst där man kan få det mesta gjort för fem dollar, som en kommentar till den moderna världens galenskap betalade han då för att ett par herrar skulle visa en skylt med det mest stötande han kunde komma på. Något som sedan tacksamt av media tolkats som att han är ”antisemit”. Flera reportage har riktat dessa anklagelser mot honom, han har förlorat sina kontrakt och tvingats be om ursäkt (men inte utan att samtidigt notera att media är ohederligt).

Sammantaget är det hela ett stycke samtidshistoria, som dels visar koloniseringen av internet, dels illustrerar hur de politiskt korrekta idag gång på gång går för långt. Vi kan misstänka att de flesta av PewDiePies 50 miljoner följare förlorar den eventuella respekt för media de haft tidigare efter detta, de vet mycket väl att han inte är ”antisemit”. I den mån detta är en seger för media är det kort sagt en pyrrhusseger, men det tycks vara det enda de är förmögna att vinna idag.

Relaterat

Sargon of Akkad – PewDiePieDidNothingWrong