Årets julkalender

Aktuellt, Historia, Kultur, Rekommenderat

Ett av Sveriges problem är att den historiska kontinuiteten är bruten, kunskaperna om och känslan av band med tidigare generationer saknas ofta. Vi lever i ett ständigt, amerikaniserat ”nu”. Samtidigt kan man i medelklassens konsumtion mer än ana en längtan efter det autentiska, historiska och organiska, med allt från gårdsbutiker till pseudo-oscarianska inslag. Hipstern är hela tiden snubblande nära att bli historiskt medveten. Sett mot bakgrund av detta är årets julkalender ett intressant initiativ.

Titeln antyder ansatsen, ”Tusen år till julafton”, barn från vår tid får prova på att leva en dag i tidigare historiska och sociala miljöer. Återkommande är också att de får smaka på mat som åts förr i tiden, tillagad av kocken Tareq Taylor. Det är ibland tämligen exotiska rätter, bland annat bäver och blodbröd.

Barnen stöter på en del otidsenliga fenomen, som barnarbete, 1970-talet och arrangerade äktenskap, dessa förklaras åtminstone hjälpligt. Regelbundet förekommande är också en humor centrerad kring kroppsfunktioner, detta är, på gott och ont, ett tämligen svenskt fenomen. Samspelet med de återkommande vuxna fungerar bra, bitvis riktigt underhållande.

Sammantaget är det en kalender med en god ansats och ett godkänt utförande, vilket innebär att man som förälder gärna kan se den med sina små.