The Sword – Lament for the Auroch

Musik, Rekommenderat

Sweden Rock har avslutats, och det kan vara på sin plats att skriva något om hårdare rock och metal. Steve Von Till har beskrivit psykedelisk rock som vår tids europeiska folkmusik, för att citera Von Till:

…modern Celtic and Germanic folk music: the krautrock, the space rock, the psychedelic music of the free festivals in England and the folk rock revival of the 70s.

I de hårdare rock- och metalgenrerna finner vi ofta ett intresse för europeisk estetik, mytologiska teman, och ett mer eller mindre sunt manlighetsideal. Inte sällan finns dessutom ett intresse för det ockulta, det hedniska, mystiska filosofier och det allmänt anatemiska. Ibland tar det sig osunda uttryck, men för det mesta innebär det en potential för vidare steg i rätt riktning.

En genre jag fastnat alltmer för med tiden är stonerrocken, i bredare mening, med band som Sleep, High on Fire och Electric Wizard. Här finner vi både suggestiva ljudlandskap som gradvis byggs upp, ibland med närmast ritualistisk noggrannhet, och intresse för allt från ockultism och psykedelia till H.P. Lovecraft i texter och estetik. Kort sagt en intressant helhetsupplevelse, i tydlig kontrast till mer själlös bruksmusik.

The Sword

…and none may see again the shimmering of Avalon
or know the fates of all the races man has cursed
long gone are the ages of the alchemists
now there are none who know the secrets of the Earth
lament the passing of the Auroch
and the slaying of the ancient Wyrm
would you dare meet the gaze of the basilisk
or face the flames as the phoenix burns?

– Lament for the Auroch

Ett givande band i gränslandet till stonerrocken är amerikanska The Sword. De är kanske mest kända för Freya, som var med i Guitar Hero II. Det hedniska feminina har de återvänt till i sånger som Maiden, Mother & Crone och The Veil of Isis. Deras studio döptes också efter Frejas hem, Folkvang.

wr

The Sword är inspirerade av bland annat Black Sabbath och Sleep. I de tidiga texterna är inflytandet från nordisk mytologi tydligt, liksom från fantasy och sf-författare som Howard, Lovecraft, Martin och Clarke. Albumet Warp Riders har beskrivits som ”att lyssna på en novell av Heinlein”, med Apocryphon har Cronise utforskat bland annat teosofi och gnosticism. Det är kort sagt ett intressant band, och musikaliskt givande.

Three witches you shall meet
Along the road to your fate
The first is twilight, the second is night
And the third is the coming of day

– Tres Brujas

Som en god introduktion till The Sword avslutar vi med Lament for the Auroch:

The Sword – hemsida