Lästips: hbd chicks analys av det brittiska valet

Aktuellt, Politik, Rekommenderat, Samhälle

HBD är en förkortning som står för Human Bio-Diversity, kort sagt människans biologiska mångfald. Det är ett brett fält, även om den reaktive förmodligen omedelbart associerar till IQ-studier kan man här även hitta spännande studier av våra förfäders intrikata påverkan på den moderna människan, hur förbudet mot kusingifte innanför den såkallade Hajnallinjen påverkat de moderna européerna och mycket annat intressant. Bland dessa många intressanta områden finner vi studier av hur en del moderna nationer egentligen består av flera distinkta grupper. Det gäller naturligtvis det moderna USA, där även de ”vita” egentligen utgörs av både kulturellt och genetiskt särpräglade grupper (inte sällan i konflikt med varandra). Det gäller även det moderna Storbritannien.

Det brittiska valet och de brittiska folken

…it’s funny that the orkney islanders didn’t follow the lead of most of the rest of scotland — they stuck to the lib dems rather than go with the scottish national party — and they are genetically their own little unique viking group.
– hbd chick

Bland de mest framträdande HBD-bloggarna finner vi både en jamaican och en medlem av det täcka könet. Den senare analyserar det brittiska valet nyligen utifrån en genetisk karta över de olika grupper som det förenade kungadömet egentligen består av. Som en introduktion till området HBD kan analysen vara både intressant och spännande.

2015

Vår HBD-bloggerska, med det koncisa namnet hbd chick, konstaterar dels att skottarna genetiskt är en relativt distinkt grupp. Detta överensstämmer i det senaste valet med deras distinkta röstande. Men det är mer komplicerat än så. Inte alla ”skottar” röstade lika entusiastiskt på det skotska nationalistpartiet, SNP, befolkningen på Orkneyöarna röstade på liberaldemokraterna i högre grad än övriga skottar. Och dessa öbor är inte bara politiskt utan även genetiskt distinkta, de är med hbd chicks ord ”vikingar”.

Det finns också en genetisk distinktion mellan engelsmän och walesare, vilken går igen i valresultatet. Walesarna röstade i mindre utsträckning än engelsmännen med tories. Intressant är dock att det genetiskt finns ett ”litet England” i det allra västligaste Wales. Vilket också röstade mer konservativt.

Sammantaget är det alltså en givande analys, och ett förmodligen nytt och tankeväckande perspektiv (delvis kan det säkert också tillämpas på Sverige). Vi hittar analysen här:

my in-depth analysis of the u.k. elections