10 saker media inte berättat om Ukraina

Aktuellt, Debatt, Geopolitik, Okategoriserade, Politik, Rekommenderat, Samhälle, Utrikespolitik

Putin är den nye Hitler, det är Putins fel att det är inbördeskrig i Ukraina. Därför tvingas USA och EU införa sanktioner mot Ryssland. Ungefär så kan den officiella versionen av det pågående inbördeskriget i Ukraina och det framväxande handelskriget mellan Ryssland och Väst summeras. Det är dock en version som kan beskrivas som både förenklad och, delvis, felaktig. Om man följer andra nyhetskällor än såkallad ”gammelmedia” upptäcker man snart ett antal saker som komplicerar bilden.

1. I Ukraina möts två civilisationer.

Landet är en artificiell skapelse, i likhet med Belgien, Jugoslavien och många afrikanska länder. Dess gränser drogs under Sovjettiden. I jämförelse med Belgien är situationen särskilt besvärlig, då det inte bara är olika etniska grupper som delar landet utan två civilisationer. I öst tillhör de flesta en östeuropeisk civilisation, i väst en väst- och centraleuropeisk. Det är uppenbart att konflikter om makten i ett sådant land kan bli särskilt explosiva, och att de bör hanteras mycket varsamt. Exempelvis bör protester i en landsända bemötas med dialog snarare än hot och militär. En hållbar lösning hade varit federalisering, då det varken är rimligt att människor i väst domineras av öst eller vice versa.

Giuseppe Cappelluti skriver om konflikten i Ukraina som ett “fault line war” här:
THE FAULT LINE WAR IN UKRAINE

2. Folkliga protester mot kriget pågår i hela Ukraina

Det rapporteras mig veterligen inte om detta överhuvudtaget i ”gammelmedia”, men många protesterar mot det utdragna och blodiga kriget. Olika perspektiv ligger bakom, en del vill inte skjuta på landsmän och civila, andra vill inte se sina barn skickas ut för att dödas utan vare sig mat eller utrustning. Hittills är det främst alternativ vänstermedia och ryska källor som rapporterar om detta. Det förekommer även uppgifter om att minderåriga skickats till fronten, detta är svårare att få bekräftat av oberoende källor.

Vi läser mer om detta här:
Roger Annis – Soldier/citizen protests against war in eastern Ukraine as democratic freedoms under deepening attack by Kyiv regime
Roger Annis – Antiwar Protests Spreading in Ukraine as Government Wages All-Out War in the Southeast and NATO Threatens Russia
Russia Today – Activists seek probe into Ukraine’s use of child soldiers in Donbass

3. Läget i Ukraina är värre än i Gaza

Den mediala bevakningen av Gaza har varit massiv, vilket inte är förvånande mot bakgrund av hur många civila som dött. Men minst lika många civila har dött i östra Ukraina, och även där har bostadsområden, skolor, sjukhus och kyrkor beskjutits. Kanske 800.000 människor befinner sig på flykt. Men medialt tycks kvinnor och barn i östra Ukraina vara icke-människor.

Situationen i östra Ukraina beskrivs nu som en humanitär katastrof. Ryska försök att skicka humanitärt bistånd till de belägrade städerna har av den amerikanska FN-ambassadören Samantha Power dock beskrivits som oacceptabelt: ”…it would be viewed as an invasion of Ukraine”.

Vi läser mer om detta här:
Over 10,000 killed in Kiev’s punitive op – Ukrainian MPs
U.S. says it would view Russia aid deliveries to Ukraine as invasion
‘Situation atrocious’: Russian Red Cross says E. Ukraine faces humanitarian catastrophe
Worsening of humanitarian situation in Ukraine

4. Sanktionerna mot Ryssland är förmodligen olagliga

De sanktioner USA och EU riktat mot Ryssland kommer leda till en fördjupad ekonomisk kris i Europa. Men de är sannolikt även olagliga, och ett brott mot ingångna handelsavtal.

De är även bitvis något märkliga. Så har den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov blivit en av sanktionernas måltavlor. Anledningen? Han ”made statements in support of the illegal annexation of Crimea and in support of the armed insurgency in Ukraine”, och har erbjudit sig att skicka tjetjenska styrkor till östra Ukraina. Vän av ordning kan fråga sig om amerikanskt och saudiskt stöd till rebellsidan i Syrien, vilket haft som bieffekt den framväxande Islamiska Staten vi nu ser i Irak och Syrien, inte varit något mer konkret än Kadyrovs inblandning i östra Ukraina.

Vi läser mer om detta här:
Russian memo to WTO says U.S. sanctions are illegal
EU impose sanctions on top Russia officials

5. EU och USA sänder vapen till kriget i Ukraina

USA anklagar Ryssland för att skicka vapen och soldater till konflikten i Ukraina, vilket inte framstår som särskilt osannolikt. Själva gör man dock detsamma från amerikanskt håll, och nu har även EU fattat beslut i frågan. Enligt EU:s regler ska man inte sälja vapen som kan ”provoke or prolong conflict”, och man beslutade därför att införa restriktioner mot landet under protesterna mot den avsatte presidenten Janukovitj. Nu, när något i stil med 10,000 människor mist livet och president Poroshenko befinner sig i ett regelrätt inbördeskrig, väljer EU istället att diskret avskaffa restriktionerna mot att sälja militärt material till Ukraina.

Vi läser mer om detta här:
EU ‘quietly’ lifts ban on supplying Kiev with weapons and technology – Russia

6. Nationalsocialister deltar i kriget på regeringssidan

Etablerad media i Sverige tvekar sällan att beskriva det inhemska partiet SD som främlingsfientliga, ”nazism” har överlag ett stort nyhetsvärde. I Ukraina kämpar uttalade nationalsocialister på regeringssidan, dessutom under sådana symboler som för etablerad media i vanliga fall är så spektakulära och spännande. Politiker med betydligt färskare nationalsocialistiskt förflutet än SD har också tills helt nyligen ingått i regeringen i Kiev. Tystnaden om detta i media har inte varit total men oväntat stor.

Vi läser mer om detta här:
Ukraine’s Kiev Regime is not “Officially” A Neo-Nazi Government

7. Ukraina är ingen fungerande demokrati

Ukraina under Janukovitj var ingen fungerande demokrati, och korruptionen var omfattande. Det är dock tveksamt om situationen förbättrats. Det finns långt gångna planer på att förbjuda det ukrainska kommunistpartiet, vilket i senaste valet fick närmare 15% av rösterna. Partiet tillhör de grupper som kritiserat kriget. Andra parlamentariker har utmärkt sig på andra vis. Så har Oleg Tyashko, ledare för det Radikala partiet, fått kritik av Amnesty för att han med en grupp beväpnade män drar runt i landet och filmar när han hotar och kidnappar människor. Amnesty noterar att Tyashko helt sluppit juridiska konsekvenser.

Vi läser mer om detta här:
Ukraine Justice Ministry Moves to Ban Communist Party
Prosecute Communists
Impunity reigns for abductions and ill-treatment by pro-Kyiv vigilantes in eastern Ukraine

8. Det nedskjutna passagerarplanet kan ha spår av kulor

Nästan omedelbart efter att MH17 kraschat fick vi av Carl Bildt, John Kerry med flera veta att Ryssland med största sannolikhet bar ansvaret. Något underlag fick vi som vanligt inte, annat än dessa herrars oklanderliga rykte. Det har nu framkommit tecken på att planet kan ha blivit nedskjutet på annat vis än med en missil. Detta kan i så fall vara ett ”false flag”. Det har funnits fler potentiella sådana under skeendet, som de mystiska krypskyttar som sköt på både poliser och demonstranter under Maidan och på så vis fick konflikten att eskalera. Sådana mystiska figurer har numera en tendens att dyka upp i de flesta städer där USA har intresse av regimskifte.

Vi läser mer om detta här:
“Support MH17 Truth”: OSCE Monitors Identify “Shrapnel and Machine Gun-Like Holes” indicating Shelling. No Evidence of a Missile Attack. Shot Down by a Military Aircraft?

9. Maidan har brunnit igen

Efter Maidan tömdes aldrig torget, utan hundratals människor har bott kvar. Dels på torget, dels i byggnader som tidigare ockuperades. Protester och försök att tömma torget har varit återkommande. I vad mån det handlar om rena kriminella eller om nationalister är svårt att avgöra.

Vi läser mer om detta här:
Photo Report: Maidan on Fire Once Again

10. Ukrainas valuta har förlorat halva sitt värde och varmvattnet har dragits in

Oavsett vad man anser om konflikten i Ukraina, om Rysslands inblandning, om separatisterna i öster et cetera, tvingas man konstatera att det Väst många på Maidan hoppades bli en del av har visat sig vara en besvikelse. Landet befinner sig i en djup ekonomisk kris, där valutan kollapsat. För att ha gas till vintern har man tvingats stänga av varmvattnet i Kiev. Stödet från omvärlden har varit begränsat, och kopplas till en åtstramningspolitik som kan visa sig bli grym för landets fattiga. Det kommer också, i kombination med valutans ras, att innebära att landets resurser säljs ut för en billig peng till utländska intressen. Det hela är en tragedi.

Vi läser mer om detta här:
Kiev turns off hot water to save gas after Russia supply cut
Ukraine Currency Collapses Nearly 70% Against Gold In 4 Months