Mes Aïeux

Identitarism, Musik

Det finns i kanadensiska Quebec en stark självständighetsrörelse. Där finns också en insikt i vikten av att hålla den egna kulturen vid liv, av det den Nya högern kallar ”långa minnen”. Ett uttryck för detta är bandet Mes Aïeux, bildat 1996 efter det misslyckade försöket att genom folkomröstning vinna självständighet.

Bandets namn betyder ungefär ”mina förfäder”. Det räknas till den ”neo-traditionella” musikscenen i Quebec, med dess kombination av äldre och nyare influenser. Man har refererat till aspekter av quebecsk historia och folklore i sina sånger, till djävulen, pälsjägare, flygande kanoter och liknande. Deras förmodligen mest kända sång är Degeneration, vilken för några år sedan var mycket populär i identitära och systemkritiska kretsar även utanför Quebec. Detta då texten vänder sig mot den etablerade bilden av äldre människor som tråkiga figurer som missat allt det roliga den moderna världen erbjuder, och istället fokuserar på hur rika och spännande liv de levde i jämförelse med sina TV-tittande ättlingar. Även vad gäller synen på proletarisering och abort är texten tämligen antimodern. Det är dessutom en av bandets musikaliskt mer lättillgängliga sånger.

Vi hittar Degeneration med både fransk och engelsk text på youtube här: Degeneration och en liveversion ihop med Celine Dion och mängder av glada fans här: Degeneration

MA

Mes Aïeux – hemsida