Scott Littleton och den indo-europeiska svärdhjälten

Okategoriserade

Antropologen Scott Littleton är kanske mest känd för boken From Scythia to Camelot, där han ihop med Linda Malcor visade hur flera av inslagen i myten om kung Artur också förekommer hos osseterna, ättlingar till de historiska skyterna. Littleton studerade bland annat den indo-europeiska svärdhjälten, en återkommande gestalt hos flera indo-europeiska folk. Han misstänkte att gestalten kunde vara av ännu äldre, eurasisk, härkomst (detta då svärdhjältar och -gudar dyker upp även i Japan och Korea).

Theseus som svärdhjälte

Theseus is now king of Athens. Like Arthur and the rest of the Indo-European sword heroes, he has fully demonstrated his right to rule by triumphantly wielding his father’s sword in the name of his community.
– Littleton

I en läsvärd artikel med titeln Theseus as an Indo-European Sword Hero, with an Excursus on Some Parallels between the Athenian Monster-Slayer and Beowulf jämför Littleton den grekiske Theseus med svärdhjältar som Artur, Siegfried och Attila. Likt många andra svärdhjältar får Theseus svärdet från en nära kvinnlig släkting, från ett gömställe under en sten. Efter ett flertal hjältedåd blir han kung.

Theseus

Theseus and Beowulf are not only reflexes of a common Indo-European sword-hero tradition, but also of a subset of that tradition that tells of a hero’s descent to a netherworld to slay a non-draconic monster and/or its mother, one or both of whom are threatening the survival of the hero’s community. And as we have just seen, the monsters’ mothers play significant, albeit disparate roles in both stories.
– Littleton

Intressant är att Littleton identifierar starka likheter mellan Theseus och Beowulf. Båda kommer från fjärran, över havet, för att utföra sina hjältedåd. Deras motståndare är heller inte drakar, utan humanoider (Grendel och Minotauren) vars mödrar också spelar en central roll i handlingen.

Sammantaget är det alltså en fascinerande studie av en indo-europeisk myt. Svärdhjälten och -kulten var central hos flera indo-europeiska folk, inte minst goterna, och Littleton identifierar flera aspekter av den.

Relaterat

Littleton – Theseus as an Indo-European Sword Hero
Linda Malcor – The Hittite Sword in the Stone: The Sword God and his Twelve Companions

From Scythia to Camelot
Tyrfingcykeln
Lästips: Spengler om Atlantis, Kush och Turan