Blind Guardian – Nightfall in Middle Earth

Okategoriserade

Power metal är egentligen inte en musikgenre som ligger de bistra herrarna bakom Webblogg Oskorei särskilt varmt om hjärtat. Samtidigt kan man notera att de tidiga vågorna av metal, både NWOBHM och power metal, ofta influerades av europeisk myt och historia och fantasylitteratur, från Tygers of Pan Tang och Saxon till Manowar. Detta är något de samtida ”generiska” metalbanden ofta tappat, dessa kan många gånger snarare placeras i det konstanta nu-tillstånd som präglar vår samtid. Ofta skildrar musiken starka känslor och ångestfyllt raseri, men man saknar möjligheten att koppla detta till myten och därmed uppnå en annan och djupare effekt. Detta riskerar alltid att leda från det existentiellt intressanta emotionella till det solipsiskt infantila (det vill säga arga unga män som riktar generiska anklagelser mot ett lika generiskt som illa sett ”you”).

Ett trevligt exempel på kopplingen till myt och fantasy är Blind Guardian, som med konceptalbumet Nightfall in Middle Earth byggde på fantasyförfattaren J.R.R. Tolkiens Silmarillion. Med låtarna fångar de både de mäktiga känslorna i Silmarillion, som noldokungen Fëanors hat och hämndbegär, liksom den tragiska underton som löper genom hela skeendet.

Både texterna och musiken fångar detta, bland annat klassiska Curse of Feanor.

Life here on earth cannot be viewed as a coincidence. Moreover, it should not be regarded as something we can either accept or reject at will, nor as a reality that imposes itself on us, before which we can only remain passive, or display an attitude of obtuse resignation. Rather, what arises in some people is the sensation that earthly life is something to which, prior to our becoming terrestrial beings, we have committed ourselves, both as an adventure and as a mission or a chosen task, undertaking a whole set of problematic and tragic elements as well.

– Julius Evola, Etica Aria