They Live

Okategoriserade

Regissören John Carpenter har gjort klassiker som dystopiska Flykten från New York och Big Trouble in Little China. Hans mest intressanta film är dock They Live, från 1988.

Filmen är ovanlig redan såtillvida att huvudpersonen, med det talande namnet John Nada, är en hemlös kroppsarbetare, som en stor del av filmen lever med andra hemlösa i en nordamerikansk shanty town. Det är 1980-tal, yuppieidealet dominerar och atomiseringen av samhället pågår för fullt. ”Greed is good” och TV:s potential som opium för folket framgår tydligt när de hemlösa fördriver sin tid med att titta på program som följer de betydligt rikares liv. Redan genom valet av huvudperson är detta alltså en subversiv film. Än mer subversivt blir dess budskap om man noterar att en av ledarna för motståndet i filmen är en präst, även detta ett ovanligt grepp.

Outside the limit of our sight, feeding off us, perched on top of us, from birth to death, are our owners! Our owners! They have us. They control us! They are our masters! Wake up! They’re all about you! All around you!– präst

Nada

Nada råkar hitta ett par solglasögon som avslöjar verkligheten, för mycket kan inte sägas om denna utan att förstöra filmen men den hugade kan identifiera ännu en subversiv detalj om han eller hon noterar vad som äger rum när Nada besöker en bank respektive en TV-station.

I’ve come here to kick ass and chew bubble gum, and I’m all out of bubblegum…
– John Nada

Filmen rör sig i gränslandet mellan science fiction och David Icke, mellan konspirationsteori och social kommentar. Den utgår från verklig samhällsförändring i form av ökade sociala klyftor och en ny egoismens kultur, och kopplar detta till den fruktansvärda misstanke som också uttrycks av V och David Icke. Samtidigt genomsyras den av en komisk underton som gör det hela till en både märklig och underhållande skapelse. Den rekommenderas kort sagt varmt.

They are dismantling the sleeping middle class. More and more people are becoming poor. We are their cattle. We are being bred for slavery.

They live