Folket som fiende

Okategoriserade

Vi lever i en tid som präglas av djupgående förändringar. Vissa av dessa är uppenbara, som den snabba demografiska förändringen av traditionellt europeiska länder och överföringen av makt från folk till kapital. Andra förändringar kan man än så länge bara ana konturerna av, men de kan vara djupt oroväckande. Bland dessa finner vi det faktum att makthavarna i flera länder tycks förbereda sig inför scenarion där de egna befolkningarna är fienden. Man kan notera att någon debatt om detta inte förs, och att media inte berör det mer än högst perifert.

I Sverige såg vi således en grundlagsändring förra året, som möjliggör för makthavarna att sätta in militären mot det egna folket. Trots de obehagliga associationerna till Ådalen bemöttes detta med en högst begränsad debatt och när media väl tog upp ändringen var det i form av fait accompli. Samtidigt har militärövningarna fått en annan inriktning.

I Schweiz förbereder man sig samtidigt för att kunna försvara landets gränser mot andra européer. Detta då man bedömer att finanskrisen i övriga Europa kan få mycket obehagliga konsekvenser. Man menar också att om ”nästa Breivik” angriper muslimer istället för andra européer kan följderna bli mycket våldsamma.

Section 1021 of the National Defense Authorization Act is in the National Defense Authorization Act because the current president wants it in there, and because the current president wants the power to detain indefinitely anyone he and the intelligence community see as a threat, whether that person is an American or not
– Esquire

I USA ser vi liknande tendenser som i Sverige. Dels ändras lagen för att förbereda landet för en situation där den egna befolkningen är ett hot, oavsett om det sedan rör sig om ”anarkister” knutna till Occupy-rörelsen, muslimer, eller några andra. Här har bokstavskombinationen NDAA en central roll, inte minst symboliskt, då den möjliggör för presidenten att utan rättegång fängsla amerikanska medborgare på obestämd tid. Med tanke på de tortyrmetoder som använts i bland annat Guantanamo är NDAA en obehaglig utveckling. Man kan också notera hur det amerikanska imperiet använder sig av privata företag och obemannade drönare i sina många utländska krig. Både legosoldater och drönare är i jämförelse med en vanlig soldat mer benägna att vända sina vapen mot det egna folket. Intimt knutet till detta är den amerikanska jakten på ”whistle-blowers”.

Vi lever onekligen i händelserika tider, där systemets företrädare genom sina förberedelser diskret erkänner att systemet är högst instabilt. I en situation där media svikit sin roll leder detta i nuläget inte till folkliga protester, men systemföreträdarna tycks betrakta detta som ett troligt scenario på lite sikt.

Hope

Relaterat

Krig och privatisering
Thomas Chittum – Civil War II
Russia Today – Switzerland prepares Europe unrest
Esquire – NDAA Decision Extended
Fria Tider – Riksdagen ändrar grundlagen