Lars Holger Holm Provinsen

Okategoriserade

Lars Holger Holm tillhör ihop med Nikanor Teratologen vår tids bästa svenska författare. Han har tidigare skrivit bland annat Drömmen om Ultima Thule och andra germanska utopier, Tillsammans är vi svaga och Örnen landar. Dessa har haft karaktären av essäsamlingar, även om ett starkt skönlitterärt inslag funnits i form av bland annat reseskildringar och anekdoter som belyst hur den svenska offentligheten och kultureliten fungerar.

Roger de Vries hade för vana att börja sin dag med att känna efter var det gjorde ont någonstans. Varje morgon då han vaknade med tungan klibbande mot gommen kände han att just den här dagen kunde vara början till slutet.
– Provinsen

Provinsen, nyligen utgiven av Arktos Förlag, är istället en skönlitterär berättelse med stora inslag av samtidsskildring. Boken följer den, åtminstone någorlunda, adlige bohemen Roger de Vries liv under mer än ett decennium. När historien tar sin början är året 1994, och när den avslutas har huvudpersonerna passerat millennieskiftet. Under denna tid hinner mycket hända. På ett yttre plan har de Vries gått från en fattig tillvaro som ensam bohem till ett liv som betydligt mer framgångsrik spelare. På ett djupare plan har hans inställning till världen och livet genomgått flera utmaningar och prövningar, Provinsen kan alltså även beskrivas som en utvecklings- och idéroman. I centrum står dels relationen mellan en man och en kvinna, dels relationen mellan två vänner. För mycket kan dock inte sägas om dessa båda relationer utan att förstöra läsningen.

Som skönlitterär historia är Provinsen en fängslande och god bok. Karaktärerna är levande och engagerar, deras öden och upplevelser kan också betraktas som i hög grad allmängiltiga. Holm är också en bildad och skicklig författare, med en humor som ofta ger läsningen en extra dimension. Detta betyder att när man väl börjat läsa är det svårt att sluta. Däremot lämnar korrekturläsningen en del övrigt att önska, även om det rör sig om småsaker.

Holms influenser är många, bland annat för vänskapen och samtalen mellan de Vries och Klas Blom i Stockholmsmiljö tankarna både till Strindbergs Röda rummet och till relationen mellan Arne Anka och Krille Krokodil, liksom en drömlik scen förlagd till Prags judiska kvarter påminner om Meyrinks Golem. Även Joseph Conrad finns med på ett hörn, liksom Holms musikaliska och kulinariska intressen gör sig påminda.

LHH

Holm har själv haft närkontakt med det kulturella etablissemanget, och kan på så vis ge boken ännu en dimension. Under huvudpersonens tid i nämnda etablissemang stöter han på flera personer som för tankarna till verkliga kulturpersonligheter. Beskrivningarna av dessa är underhållande, träffande, och säger mycket om det kulturella klimat och den offentlighet Holm har goda kunskaper om. Ett sådant exempel är en deckarförfattarinna, som Holm beskriver med följande ord:

Att hon dessutom var blond, snygg utav helvete och hade en negerunge, gjorde henne inte mindre populär och tv-kanalerna stod plötsligen i kö för att ha med henne i sina morgonprogram. Huvudpersonen i hennes berättelse var en kvinnlig deckare i hennes egen ålder som, förutom våldtäktsmän och mördare, hade att tampas med polismansgrisar och truliga pojkvänner som var ovilliga att ta ansvar för andras ungar. Rent litterärt stod framställningen på en tonårsflickas nivå.

För de Axesskribenter som mot förmodan besöker Motpol kan det också vara av intresse att en ”Ulf Psalmqvist” från ”TV XS” spelar en betydelsefull roll i skeendet, och också är inlevelsefullt skildrad. De mekanismer som gör att kulturpersoner som inte följer de politiskt korrekta, oskrivna men benhårda, reglerna ”försvinner” beskrivs också.

Som en genuin tidsskildring bör, så har Provinsen en del politiskt inkorrekta inslag. Den som förväntar sig en tendentiös programskrift kommer dock att bli besviken, medan vi andra av samma skäl kan avnjuta en både underhållande och tankeväckande roman och samtidsskildring. Själv uppskattade jag inte minst de realistiska samtalen mellan Roger och Klas, och de ockulta inslag i form av himmelska bröllop och astralprojektioner som smidigt förs in i handlingen.

Sammantaget är det alltså en verkligt god bok. När man läst klart den känner man fortfarande behovet av mer Holger Holm, något som också kommer inom kort (i form av ännu en recension, av en annan bok).

Provinsen införskaffas bland annat här: Arktos Förlag

AdLibris, Bokus

Relaterat

Lars Holger Holm/Tillsammans är vi svaga
Solguru – Intervju med Lars Holger Holm
Gästkrönikor – Lars Holger Holm
Gudomlig Komedi – Helvetets förgård
Lars Holger Holm – Örnen landar
Tidningen Kulturen – Provinsen