Melissa Auf der Maur

Okategoriserade

Den kanadensiska sångerskan Melissa Auf der Maur är kanske mest känd för att ha spelat i Hole, och har samarbetat med bland annat Billy Corgan och Indochine. Hon har även en framgångsrik solokarriär, och har släppt två album. Auf der Maur har med sitt senaste album, Out Of Our Minds, skapat ett ”multidisciplinärt” verk, och albumet hör ihop med en kortfilm och en tecknad serie som behandlar samma tema. Detta tema är centrerat kring vikingar, och man kan jämföra det med andra uttryck för den försiktiga ”vikingavågen”, som bland annat filmerna Valhalla Rising och Severed Ways.

Våra vikingatida förfäders värld används här i första hand som något mytiskt och symboliskt annat, något mer implicit än explicit. Gudarna lyser exempelvis med sin frånvaro. Istället får den fornnordiska eran tjäna som en kontrast till vår samtid, en kontrast som domineras av natur, och arketypiska eller primära typer och personer. Både i Valhalla Rising och Auf der Maurs videor är naturen central, och större människomassor saknas. Det hela är enkelt, snyggt, och effektivt, i jämförelse med den överlastade postmodernismen. Istället för övertydliga påståenden möter man frågor och dunkla beskrivningar som kan tolkas både psykologiskt och sociologiskt, vilket är det mytiska språkets styrka.

Travel out of our minds,
And into our hearts
Standing by…

Travel out of our minds,
And into our hearts
Our hearts’ve been standing by for so long

– Auf der Maur – Out Of Our Minds

Adm

Detta gäller även Auf der Maurs musik, där inte minst hennes säregna röst bidrar till att skapa en mystisk och suggestiv atmosfär. Till detta bidrar även de mångbottnade texterna, som hellre än ett konkret språk använder ett generellt och mytiskt. Ihop med videor där eld, dimma, vatten, nattliga skogar och vikingar står i centrum, ger det en god effekt. Man kan här jämföra med Steve von Till, som använder en snarlik symbolik både i ord och bild. Extra positivt är naturligtvis att Auf der Maur gör låten Father’s Grave tillsammans med den legendariske Glenn Danzig, i en version där den äldre Danzigs röst kommer till sin rätt. Det är på sitt sätt fascinerande att en Auf der Maur som återfunnit sina rötter gör musik tillsammans med en Danzig som aldrig skyggat för det politiskt inkorrekta. Sammantaget är Out Of Our Minds alltså både ett bra album och ett positivt tecken i tiden, och det kommer bli spännande att följa Auf der Maur framöver.

Tipstack till Steve.

Madm

Relaterat

Steve von Till

Valhalla Rising

Danzig – White Devil Rise

Youtube – Danzig on the Topic of Books