Húrins barn

Okategoriserade

En författare som berört generationer av européer genom styrkan och budskapet i sina böcker är JRR Tolkien. Mest känd är han förmodligen för trilogin om Härskarringen, och ”preluden” Bilbo – en hobbits äventyr. En fascinerande sida hos Tolkien är att han beskrev den värld i vilken hans böcker utspelades med stor noggrannhet. Han beskrev de olika språken, geografin, historian, etnologin, gudarna, kungalängderna, och djurlivet, med mera i detalj, något som bidragit till hans verks odödlighet. Det är oundvikligt att ett sådant projekt kommer att genomsyras av skaparens världsbild och ideal, och man märker bland annat att Tolkien var en kristen engelsman med stort intresse för gamla germanska sagor. Detta är förklaringen till att hans verk ofta talar till, och inspirerar, oss som traditionalister, indo-européer och identitärer, och har beskrivits mer i detalj i inlägget Sagan om Ringen och traditionalismen. De ideal som driver huvudpersonerna i Tolkiens verk är kort sagt samma ideal som driver oss, och de slits också av samma inre konflikter som vi.

Händelserna som beskrivs i Härskarringen och Bilbo är dock bara de sista i en lång rad händelser, i en händelsekedja som går tusentals år tillbaka i tiden i Tolkiens alternativa historia. Genom hans andra verk finner man då att Sauron egentligen började sin karriär som en tjänare till den fallna valan Melkor, i kampen mot de andra valar (gudaliknande väsen i Tolkiens universum, som väl även kan beskrivas som en sorts ärkeänglar).

Tolkien lämnade efter sig ett stort antal halvfärdiga manuskript, olika versioner av sina verk, och liknande, och hans son Christopher Tolkien har efter hans död sammanställt och gett ut en del av dessa. Húrins barn är ett av dessa, som nu utkommit på svenska. Titeln syftar på den mänsklige hjälten Húrin, som med sitt folk tog del i alvernas kamp mot Melkor/Morgoth, men togs levande tillfånga efter att alvernas härar krossats. Han vägrade att underkasta sig Melkor, och som följd av detta kastades en förbannelse över hela hans familj.

Det är en mörk, tragisk och ödestyngd saga i den indo-europeiska traditionen Tolkien skapat, en värdig arvtagare till Nibelungensången eller berättelsen om Oedipus´ grymma öde. Sagan följer Húrins son Túrin, och hur hans mörka öde förföljer honom. Vart han går vänder sig människor mot honom, segrar han vinner förbyts snabbt i tragedi. Samtidigt är det en värdig representant för den indo-europeiska krigararketypen som Tolkien beskriver, för Túrin möter sitt bistra öde med allt vad han kan uppbåda, och vinner ett odödligt rykte genom detta.

Tolkien beskriver bara en negativ sida hos Túrin, och det är hans avsaknad av visdom och tro. Han lyssnar inte på visare mäns råd, vilket upprepade gånger leder till katastrof när hans hetlevrade sinne driver honom att förverkliga sin förbannelse.

Det finns flera intressanta inslag i Tolkiens saga. Efter Melkors seger hamnar Túrins folk under oket av orcher och mänskliga avfällingar till mörkret, de såkallade östringarna som förtrycker hans folk av ”halmskallar”. Stora delar av handlingen kämpar därför Húrins son som gerillakrigare mot övermakten, och han vinner redan då ett odödligt rykte både bland människor, alver och orcher. Han tjänar hos alvkungar som krigsherre och rådgivare, och han leder ett band av fredlösa, såkallade ”vargmän”, gaurwaith (återigen en intressant koppling till en indo-europeisk arketyp).

Som helhet är det ett litterärt mästerverk. Tolkien för steg för steg handlingen mot den oundvikliga katastrofen, samtidigt som han fyller den med kärlekshistorier, mytologiska väsen som draken Glaurung, Thorondors stora örnar och smådvärgar, spänning och en känsla av episk storslagenhet. Den rekommenderas därför varmt för den som redan läst Härskarringen, både som en riktigt bra bok i sin egen rätt och som en källa till kunskap om det som hände innan Ringens krig.

Glaurung