När journalistik blir politik – "alla förövarna var vita"

Okategoriserade

Som bloggare med en inriktning på mediaanalys blir man ofta väldigt äcklad och väldigt trött. På ett plan kan man nämligen förstå varför media låter bli att rapportera etnisk tillhörighet på diverse brottslingar i olika sammanhang. Detta är något de kommit överens om, de kallar det ”pressetik”, och det har kommit att bli en del av deras skrås traditioner. Så skulle man kunna se det.

Problemet är dock att det i verkligheten inte alls är så, utan denna ”pressetik” fyller en uppenbart politisk funktion, och dess mål är hjärntvätt.

Detta blir pinsamt tydligt när Aftonbladet i en artikel om ett motbjudande fall av kidnappning och sexuella övergrepp mot en svart flicka i USA av oklar anledning väljer att skriva ”Tre kvinnor och tre män, alla vita, har gripits misstänkta för delaktighet i de makabra övergeppen mot Megan Williams”. Att de tar upp fallet har jag inga problem med, och inte heller att de hänger ut de individer som genom sina handlingar avsagt sig sin egen mänsklighet och rätten till existens, men denna nyhet kan inte ses isolerad. Tvärtom är det så att när ras är en viktig fråga när vita begår spektakulära och upprörande brott, men inte när svarta gör det, så har vi att göra med en struktur, en politik, och en hjärntvätt. Det är sådan hjärntvätt som, i kombination med annat, leder till det självhat och den etnomasochism som är så skadliga för dagens européer.

Den hugade kan fråga sig varför rasfrågan inte var lika intressant i följande nyheter, om och när de togs upp i svenska media:

Jordanier mördade 14-årig flicka och uppgav sig ha gjort henne till kebab

Wichitamassakern

Fem svarta och en alban torterade och våldtog brittiska flickor innan de mördades

(samma nyhet i svenska media)

Man kan vara hur antirasistisk eller ickerasistisk man vill, men detta är en medveten politik av hjärntvätt som faktiskt är för uppenbar för att kunna ignoreras. Det kan avslutningsvis påpekas att avsikten med dessa länkar inte är att utmåla vare sig svarta, albaner eller jordanier som monster. Avsikten är istället att identifiera en dubbelmoral med politiska övertoner.

Mary Ann Leneghans mördare