…andra gången som fars

Okategoriserade

I dagens Metro går krönikören och företagsledaren Johan Staël von Holstein till ett häftigt angrepp mot ”rasister” och ”parasiter”. En liten och dålig människa kanske skulle tycka att von Holstein gör ett svepande, ointressant och substanslöst inlägg, men vi här på webblogg Oskorei förstår honom och därför kommer dagens inlägg att bli en hyllning till von Holsteins banbrytande krönika.

von Holstein börjar med att ställa tankeväckande och viktiga frågor om rasismen i vårt samhälle. ”Sverigedemokraterna ser ut att komma in i riksdagen”, skriver Johan, ”…vilka människor är detta?”. Det är en fråga vi alla ställer oss i våra hem när Johan påminner oss om den, ja, vilka människor är detta? Han påpekar sedan att sverigedemokrater är okunniga och oupplysta, vilket onekligen måste stämma då det är Johan som skriver det. En liten och dålig människa kanske skulle protestera mot dessa svepande påståenden, men det är då hög tid att denna någon tiger still. von Holstein gör nämligen en banbrytande och mycket värdefull insats när han som Metrokrönikör tar ställning mot rasismen. Vi vet alla vid det här laget att alla Metros krönikörer i allmänhet brukar ägna sina krönikor åt att berätta hur rasistiska de är, anekdoter om hur de fimpat i invandrarfamiljers barnvagnar och till tonerna av förtvivlad barnagråt hånflinande avlägsnat sig. Aldrig tidigare har fenomenet rasism angripits i Metro, men von Holstein bryter detta rasistiska mönster, och det gör honom till ett under av originalitet och civilkurage. För detta skall han enbart ha respekt.

Johan fortsätter sedan med att påpeka att sossarna och facken gått framåt, och han avslöjar även för oss att det enbart beror på avundsjuka och ren och skär lathet. En liten och oförstående individ kanske skulle fråga sig vad det är för skumma associationer von Holstein försöker ge oss när han först skriver några rader om rasister och sedan direkt går över till att skriva om sossar och fack, men vi här på webblogg Oskorei har alls icke för avsikt att ägna oss åt sådana låga angrepp på von Holsteins visdomsord och insikter som han likt manna från himlen har godheten att låta regna över oss.

Kommunister, sverigedemokrater och andra dåliga och oupplysta människor kanske skulle antyda att von Holstein ägnar sig åt ett grovt och väldigt svepande klassförakt när han kallar stora grupper av vårt folk för ”parasiter”, som inte vill arbeta. Riktigt elaka tungor kanske skulle påstå att han skriver betydligt grövre saker om sjuka och arbetslösa människor än vad det ens är lagligt att skriva om invandrare, men vi här på webblogg Oskorei har lärt oss att döma hunden efter håren. Vi vet därför att von Holstein sitt adliga namn, sin förmögenhet och sitt olustiga användande av begreppet ”parasiter” till trots är en verklig arbetarklasshjälte, och en folklig man. Kanske rentav en rebell. von Holstein har nämligen en svart jacka i skinn, och våra tränade ögon vet att det betyder att han är lite rebellisk, och lite folklig. von Holstein är inte den där gamla tråkiga överklasskillen, utan en hipp och folklig, och på ett djupare plan klasslös man som vill oss alla väl. Att han då passar på att kalla oss parasiter om vi skulle råka bli arbetslösa och tycker det är lite förnedrande att behöva gå till socialen bara för att vi inte får jobb och för att a-kassan sänkts, är i själva verket ett uttryck för ”tough love”.

För den som till äventyrs inte övertygas av von Holsteins skinnpaj, utan fortfarande tycker att han är en överpriviligierad nolla som förmodligen aldrig träffat en vanlig, arbetsskadad familjefar i hela sitt liv men ändå spottar hela arbetarklassen i ansiktet, finns det dock ytterligare ett viktigt argument för Johans folklighet och godhet. Han avslutar nämligen sin krönika med att nämna ett antal invandrare som han gillar, och som vi förmodar är företagare. Om vi redan glömt det så inledde han även sin krönika med att avslöja att han tycker illa om rasister. Detta borde räcka för var och en som bevis på vilken god människa han är, och helt neutralisera hans eventuella generaliseringar av en inte närmare definierad grupp ”parasiter” (den verkligt elake skulle kanske här invända att von Holsteins uttalande om ”parasiter” logiskt blir ett angrepp på invandrare, då fler invandrare lever på bidrag än och därmed oftare är ”parasiter”, och att von Holstein alltså själv är ”rasist”. Men så låga angrepp på vår skinnklädde kamrat tänker vi här på webblogg oskorei inte ens bevärdiga med ett svar).

Vi avslutar dagens inlägg med att tacka von Holstein för att han likt en skinnklädd avatar från den svenskfientliga överklassens Olymp haft godheten att nedstiga bland oss vanliga dödliga och berätta för oss att han tycker att rasism är dåligt och att han tycker att man är en arbetsskygg och avundsjuk parasit om man röstar med sossarna eller är med i facket. von Holsteins åsikter är i sig så intressanta att de lyckas bära upp en i övrigt fullständigt substanslös och förvirrad krönika med omotiverade hopp mellan olika ämnen. Nästa vecka hoppas vi att von Holstein berättar för oss vad han tycker om pannkakor. Han behöver inte motivera sitt tyckande, vi blir glada ändå, och är vid det här laget vana vid att han argumenterar som en motivationshöjande coach på ett vuxendagis.