Acceptable losses

Okategoriserade

När man väl gått ner sig i Youtubeträsket finns det ingen återvändo. Dagens inlägg blir därför en länk till Youtubevideon med Lisa Miskovsys senaste singel, Acceptable Losses. För en tid sedan skrev Nordanvind om bandet Kent, och de inslag av svensk nostalgi och vemod de ibland lyckas fånga i sin musik och sina texter.

Miskovskys senaste singel är skriven tillsammans med Kents frontman, Jocke Berg, och den uttrycker på ett fint sätt det vemod och den vilja som utgör något av kärnan i nordeuropéns faustiska livssyn. Den faustiska livssynen är intimt knuten till den särskilda heroiska nihilism som också är en del av nordbons hedniska arv, och som uttrycks så väl av kosmiska nihilister som H.P. Lovecraft och Robert E. Howard. Världen är egentligen meningslös, den får bara mening genom att vi vill att den ska få det. Den faustiska livssynen är alltså ett ständigt projekt. Detta är också förklaringen till det nordiska vemodet, för i det ligger insikten att allt går under, och även att alla projekt har ett pris.

All the friends I betrayed,
all the enemies made in the process,
We all are the same,
we’re just carrying different crosses.
I’m feeling your pain, baby,
it’s acceptable losses.

Den faustiska livssynen har fått sitt namn från Goethes berättelse om dr Faust, en figur ur tysk folktro som ingick en pakt med demonen Mefistofeles för att få uppleva allt. Detta fångar det närmast sataniska, och i varje fall prometeiska, inslaget i den faustiska livssynen. Det finns alltså även en mörk underton i den faustiska världsbilden.

Allt detta uttrycks på ett vackert och vemodigt sätt i Acceptable losses, och man får därför säga att Berg skrivit in sig som en i en lång rad av konstnärer som tolkat vår folksjäl genom historien.

Vad gäller videon är den välgjord, och fångar vemod och nostalgi på ett fint sätt. Däremot fångar den inte riktigt den mörka underton som åtminstone jag urskiljer i kombinationen av text och musik. Inte minst i de rader som känns igen från den europeiska ockulta traditionen:

Made a deal with a man at the croosroads who knew where to find you.

Youtubeklippet ifråga finns här: Länk.