Halloween, Alla Helgon eller Alvablot

Hedendom, Kristendom, Kultur, Okategoriserade, Religion

Nu är det Halloween. Denna ursprungligen keltiska högtid har kommersialiserats ganska hårt, och som nyhedning kan man därför vara en aning skeptisk till att fira den. Men i dessa dagar infaller även den kristna högtiden Alla Helgon, då man minns de döda. Alla Helgon är mer i linje med den gamla skandinaviska traditionen, än det mer keltiskt festliga Halloween.

Halloweenpumpa

Alvablot
Den mer nordiskt hedniska ”förlagan” till Alla Helgon är det som kallats Alvablot. Det var en mer stillsam och vördnadsfull högtid än dagens Halloween, och det är heller inte säkert att det ägde rum på samma datum. Precis som under det kristna Alla Helgon vördade man förfäderna och de döda. Idag minns man sällan sina förfäder längre tillbaka än 1-2 generationer, men man kan då antingen vörda dessa och därigenom starta en ny tradition, eller så kan man släktforska för att hitta utmärkande förfäder att minnas.

Det kan även vara värt att påminna sig om att de nordiska alverna skiljer sig en hel del från de keltiska småfolken som vi känner dem från populärkulturen.

Mer om alvablotet här:
Northvegr
Gimle

Om man inte känner sig väldigt befryndad med kelterna, är det alltså tveksamt om man ska klä ut sig och karva i pumpor. Det klassiska svenska Alla Helgon, där man i stillhet sätter ljus vid gravarna, torde ligga oss närmare.

Närliggande blogginlägg om hedniska högtider, och synen på vissa dagar som ”övergångar” mellan årstiderna återfinns här:
Valborg hos germanerna
Indo-europeisk geografi

Anark har skrivit ett mycket läsvärt inlägg om fokliga högtider här.