Oswald Spengler och pacifismen

Okategoriserade

Dagens inlägg blir något så oinspirerat som en länk, men inte vilken länk som helst. Istället blir det en länk till en artikel av Oswald Spengler, där han förklarar hur världen fungerar, och varför världsfred är ett utopiskt koncept.

Bland annat släpper han det odödliga citatet, som de politiskt korrekta kanske borde fundera lite över i en tid av Muhammedkarikatyrer och massinvandring:

Pacifism will remain an ideal, war a fact. If the white races are resolved never to wage war again, the colored will act differently and be rulers of the world.

Vad man lär av Spenglers insikter är alltså att målet kan knappast vara att avskaffa kriget och krigaren. Målet kan däremot vara att förädla krigaren som arketyp, och att ge kriget rättfärdiga motiv och humana och hedervärda former (ius ad bellum och ius in bellum).

Artiklen här:
http://forum.skadi.net/showthread.php?t=35253