Vem vet vad om Ukraina?

Per Hartvig har varit i Ukraina. Och han tror att han sitter med facit. Men det gör han inte.

Geopolitik

Per Hartvig har varit i Ukraina, skriver han. Faktiskt ändå inne i Donetsk (KB/NSk 15/6).
Man kan vara frestad att tro att Hartvig vet bättre besked om hur det är ställt där nere än andra.
Men det bör man akta sig för att tro.
För så är det inte.
Hartvig vet inte hur det är ställt i Ukraina.
Hartvig tror att Ukraina har blivit överfallet av Ryssland. Han tror att ukrainarna försvarar sig tappert, ja självuppoffrande. För sin skull och för vår. Och han tror att Ryssland är ett hot, att ryssarna förbereder sig för ”hämnd”.
Hartvig har svalt den amerikanska propagandan hel, utan att tugga.
Kriget i Ukraina är amerikanernas fel, inte ryssarnas. USAs försök att ringa in och isolera Ryssland har pågått sedan 1991, allra senast. Ukrainarna försvarar sig inte; de har blivit förrådda av ett korrupt styre som har låtit sina landsmän bli kanonmat åt USA. Ukrainarna dör i drivor, helt utan utsikter att vinna och helt i onödan.
Ryssarna reagerade på Kiev-regimens terror mot landsmännen i Donbass efter 2014. Ryssarna gjorde vad de kunde för att bringa motparten till förhandlingsbordet. Resultatet av ryssarnas mödor var Minskavtalen, som tyskar och fransmän var med och undertecknade och lovade att vara garanter för.
Ryssarna uppnådde ytterligare ett resultat i sitt försök att komma till tals med fienden förhandlingsvägen. De lyckades att få generalförsamlingen i FN att anta resolution 2202 av den 15 februari 2015.
Resolutionen ifråga innebar bland annat den av FN utställda rätten för Tyskland, Frankrike och Ryssland att intervenera i Ukraina, till skydd för befolkningen i Donbass. Om Kiev-regimen inte höll sin del av avtalet, alltså. Vilket den inte gjorde.
Det var med stöd av den FN-resolutionen som Ryssland beslutade att intervenera i Donbass i februari 2022. Noteras bör att ryssarna dröjde med sin av FN tillåtna intervention i hela sju år.
Ryssarna har alltså gjort rätt för sig, hela vägen. Det är inte ryssarna som är hotet mot ordningen och freden; det är USA.
Per Hartvig får vackert göra en ny resa till Ukraina. Och jag föreslår att han vid det besöket tar med sig en annan handbok och tittar på andra tevekanaler än förra gången han var där.
Mats Loman