Kurtlar Vadisi: Filistin

Underhållning


Kurlar Vadisi: Filistin eller Valley of the Wolves Palestine är en halvtaskig actionrulle. Nej vänta. Det är en rätt hyfsad propagandafilm. Eller rent av en kombination av båda.
Kurtlar Vadisi: Filistin är i sin uppbyggnad enkel: det är ett klassiskt actiontema som presenteras och det finns en hyfsad intrig. Som i många andra actionfilmer, kanske de flesta, finns inga gråzoner. Det är uppenbart vem som är skurk och vem som är god. Ingen riktig finess att tala om med andra ord.
Utöver närstider, helikoptrar, explosioner och en aldrig avtagande elstrid så finner vi ett gäng stenhårda militärer, ideologiskt drillade och som aldrig tvekar att trycka av. Motståndarna har också några hårda grabbar: tränade av Turkisk militär, välklädda och med sina händer som dödliga vapen. Och visst finns hon också med i intrigen. Kvinnan. Den där medlande länken, en människa som står mellan allt våld och elände, mellan två parter, och som vill se försoning.
Med andra ord: alla ingredienser för en helt okej actionrulle finns. Skillnaden ligger i att i Kurlar Vadisi: Filistin är det judarna som är the bad guys. Det är inte de stela tyskarna med brytning eller vita motorcykelsnubbarna. Nej, judarna har lämnat sin martyrroll hos Spielberg och blivit hårdnackade, hänsynslösa mördare.

Objektivt sett, om man lyckas bortse från att det faktiskt är en smula uppfriskande att se ”omvända” förhållanden än vad som brukar förekomma i filmer, så måste man snart konstatera att här lämnas inget rum för reflektion eller tveksamhet. Judarna är onda.
I filmen marknadsförs många av de påståenden som ofta cirkulerar kring Israel, förintelsen och judarna: judarna planerar utrota Palestinierna och på brutalaste sätt möjligt, de drar nytta av förintelsen, de ser sig själva som det utvalda därmed överlägsna- folket, de ser andra människor som avskum, de är egoistiska och hänsynslösa etc.
Om man skulle försöka fortsätta vara objektiv kan man också säga att filmen skulle, i rätt stor utsträckning, kunna rubriceras dokumentär. Med det menas: konflikten i Mellanöstern är långt från en trevlig historia och i filmen framgår det med all önskvärd tydlighet. Visserligen har de flesta i västvärlden redan förstått eller anat vilken situation som råder, men kanske inte fått den beskriven så tydligt, och visuellt, från Palestiniernas sida. Sett ur det perspektivet blir filmen intressant.

Kurlar Vadisi: Filistin har haft stor framgång i Turkiet och klev snabbt upp på förstaplats över mest sedda filmer på bio 2011, trots förödande kritik i media.
För oss västerlänningar har det varit knepigt att komma över filmen, till nyligen då den släpptes med engelsk text, som torrent.

Samtidigt som jag sitter och tittar på filmen uttalar sig en annan människa i filmbranchen, Lars von Trier, på filmjippot i Cannes. Han säger sig gilla judar men inte Israel. Han fortsätter med att tala om sitt tyska arv och sina sympatier för Hitler. Och kallar sig själv för nazist. Och ännu en gång tänds facklorna och drevet går, även om von Trier som bekant provocerar och skämtar…
Vissa saker skämtar man inte om, helt enkelt.

http://svtplay.se/v/2430759/se_nar_von_trier_chockar_askadarna_vid_presskonferensen_i_cannes
http://en.wikipedia.org/wiki/Valley_of_the_Wolves:_Palestine
http://thepiratebay.org/torrent/6387075/Valley_Of_The_Wolves_Palestine_2011_(eng_subs)_DvDScR_Xvid_-_TaR
http://www.youtube.com/watch?v=Z2MZ2e_RDbs
http://en.wikipedia.org/wiki/Defamation_(film)