En stjärnhimmel är jorden…

Kultur, Natur

Myskmadra eller myska (Galium odoratum). En liten marktäckande ört med små vita blommor. Den ut­söndrar en tydlig doft av kumarin när man smular sönder bladen mellan fingrarna. Kan användas som brännvinskrydda. Själv föredrar jag dock okryddad vodka till måltiderna, även om pors och kummin och andra kryddor som t.ex. malört, eller besk som kryddningen också brukar kallas, går utmärkt till många rätter, särskilt till de typiskt nordiska som julskinka, fläskkorv och sill med nypotatis. I andra sammanhang än måltider är det uisge beatha som gäller: Glenlivet, Glenfarclas, Glenmorangie, Craggan­more, Mortlach, Balvenie… – poesi i sak! ”My heart’s in the Highlands” diktade Robert Burns, och det med all rätt. Och dock: japanerna gör det utmärkt. Hur kan det komma sig? Så avlägset, så annorlunda – och likväl besläktat. Vi berör varandra utan att veta om det och upptäcker det av en slump, kanske ge­nom någon småsak eller bagatell. För den som fäster sig vid dem kan småsakerna och detaljerna bli nycklar till de stora mysterierna. Den blå snöskuggan under trädet. Den plötsliga vinden över det silver­glänsande fältet. Den namnlöst flyktiga smaken under smaken under smaken… Sláinte!