Daemonia Nymphe

Okategoriserade

Jag håller på att undersöka vad som sker inom scenen för neofolk och neoklassisk musik i olika länder i Europa. Nu är det dags för Grekland.

Daemonia Nymphe är alltså ett grekiskt band som grundades 1994 av Spyros Giasafakis och Evi Stergiou. Bandet spelar musik så som den kan ha låtit i antikens Grekland. De spelar på instrument som lyra, barbitos, pandoura och sistrum. Texterna är tagna från orfiska och homeriska hymner och dikter av Sapfo tillägnade Zeus och Hekate.

Från grekisk mytologi kan vi lära oss att nymferna är små naturgudinnor som håller till vid en speciell plats i landskapet. De är ett slags gudomliga andar som ger naturen liv och samtidigt får liv av den. De brukar framställas som vackra varelser som älskar att dansa och sjunga. Det finns olika nymfer: skogsnymfer (dryader) , flodnymfer mm. Nymferna kan vara vänliga mot människor om de blir respekterade. Annars blir de fientligt sinnade. ”Daemonia” betyder gudomlig. Om någon skulle fråga mig vilken religion jag tillhör skulle jag kunna svara Naturens. Så jag gillar namnet och musiken är både varierande och mycket bra, i mitt tycke.

nymphe