Excelsior

Okategoriserade

Det råder ingen brist på saker en traditionalist som sätter det goda, det sanna och det sköna högst kan störa sig över i dagens Sverige. Bara för att ta ett exempel från den tjocka högen: Tobias Billström verkar vara en man som faktiskt vet något om hur verkligheten ser ut, trots att han är en modern svensk migrationsminister. Den som mot alla odds fortfarande trodde att journalisternas roll var att kritiskt granska makten för att avslöja när politiker ljuger eller spelar falskt fick något att fundera över nu, eftersom de istället för att undersöka sakförhållandena satte igång ett drev mot Billström för att han gjorde ett sant uttalande som stred mot hur journalisterna tycker att man ska ljuga om verkligheten. De som har en mental vakenhet och känslighet som gör att de inte kan låta bli att enkelt genomskåda sånt här löper risk att bli cyniska, bittra och, när lögnerna, hyckleriet och tarvligheterna staplas på varandra, allmänt misantropiska.

Här kommer en dos motgift, som i varje fall fungerar på mig. Vid sidan av sin verksamhet som konstnär och filosof var Julius Evola en alpinist. Så här skriver han i "Meditations on the peaks":

"Here, where there is only the sky and pure free forces, the soul participates in an analogous purity and freedom, and in this way one begins to understand what the spirit truly is. The soul percieves all this, and before the calm and triumphant greatness all sentimentalism, utilitarianism, and human rethoric disappear. Here, that which in the world of the soul has the character of purity, impersonality and power finds its equivalent in icy heights, deserts, steppes and oceans. We experience the breath of everything that is wide as an inner force of liberation."

Jag har inga alper i närheten, men den småländska skogen fungerar också bra. Den ligger under ett vackert täcke av snö och kyla just nu, vilket får folk att hålla sig inne. Men det är inte en nackdel. Tilbaks till alperna:

"It is up here on these peaks, beyond which lies another country and from similar experiences that one can truely perceive the secret of that which is imperium in its highest sense of the word. A true imperial tradition is not forged through particular interests, through a narrowminded hegemony, or through "sacred selfishness"; such a tradition is formed only when a heroic vocation awaken as an irresistible force from above and where it is animated by a will to keep going, overcoming every material or rational obstacle. This, after all, is the secret of every type of conqueror."

Jag gillar att besöka de svenska fjällen på sommaren och vandra mellan de snöklädda topparna. Att erövra en av topparna är onekligen en mäktig upplevelse, även om en svensk fjälltopp inte är alls lika krävande som en av de högre alptopparna. Lite mer vardagligt är det befriande med en enkel promenad i skogen.

Parzival är ett danskt band som jag har följt ett tag. De har gjort en pampig låt och video som jag tycker passar alldeles utmärkt med Evolas text: