Musik för Traditionalister

Okategoriserade

Finns det någon lämplig musik för identitära traditionalister? Klassisk musik, folkmusik och sakral musik är de uppenbara kandidaterna. Men det finns också musik som är skapad i vår tid och som därför kan ha lättare att nå människor som är formade av nutida erfarenheter. Jag tänker då på neofolk. Flera neofolkartister har en bakgrund i industriell musik, men gick sedan vidare. En av mina favoriter är David Tibet som är något av en underjordisk gotisk legend och även en av neofolkens grand old men. Ett av hans projekt går under namnet Current 93. Men "Bloodstreamruns" kommer från ett annat band, Nature and Organisation, där han också har varit aktiv. Texten är ett stycke lysande poesi, i mitt tycke. Den förenar en desillusionerad attityd som lätt uppstår i en modern miljö med en naiv lekfullhet, samtidigt som den kan leda tankarna till mediterande munkar i ett kloster någonstans. Om jag skulle tvingas välja min främsta favoritsång någonsin så ligger den bra till:

Här är en annan sång med David Tibet. Eftersom orden är viktiga är sången kanske inte så lättsmält, men musiken och orden bilder en slags poesi som kan vara mycket stimulerande för både känsla och fantasi om man öppnar sig för den.

Slutligen väljer jag en sång från Blood Axis senaste album. Jag tycker att kombinationen Herman Hesse och Blood Axis var mycket lyckad: