Europa behöver en revolution

Okategoriserade

Pat Condell blir alltmer radikal, är mitt intryck. Jag lyssnar ofta på hans tal på youtube. Det finns visserligen mycket jag inte håller med honom om. Han är exempelvis ateist, vilket inte jag är. Men han brukar vara värd att lyssna på. Han sparar inte på krutet, så det är ofta både underhållande och träffsäkert.

Han har nog inte läst Alain de Benoists bok om demokrati. Men Pat Condells budskap i videon som jag bifogar idag är i linje med vad de Benoist skriver om i sin bok.

Condell utvecklar inte exakt hur de europeiska folken ska ta tillbaka makten över sina länder. Om vi avsätter den nuvarande politiska klassen men behåller samma system, och låter bli att göra upp med kulturen och idéerna som den är ett uttryck för, så verkar det troligt att vi snart har en ny politisk klass som beter sig på ett liknande sätt som den nuvarande. Då skulle ingenting vara vunnet. Därför behövs ett nytt system och nya idéer.

De Benoists förslag är att vi går tillbaka till rötterna och inför en demokrati som är mer lik demokratin i antikens Athen eller de nordiska stammarnas ting än den nuvarande ”demokratin”, som upprätthålls av en politisk klass som helt har förlorat kontakten både med folken som de utger sig för att representera och verkligheten i allmänhet.

Jag håller med Pat Condell att vi behöver en revolution. Men för att den ska kunna leda till något gott anser jag alltså att den måste vara kulturell. Det är vår inställning till saker och ting som behöver förändras. Vi behöver en revolution som leder oss tillbaka till verkligheten, inte till några nya utopiska fantasier, vare sig de kommer från höger eller vänster.

Relaterat:

de Benoist The Problem of Democracy

Democracy, the problem