Operation Gladio

Okategoriserade

Jag försöker vara försiktig med obevisade konspirationsteorier. Men historiskt sett vet vi att det har funnits konspirationer. Operation Gladio är ett exempel. Det rör sig alltså inte om en teori, utan om ett historiskt välbelagt fenomén.

Den första akademiska studien av Gladio publicerades 2005 av den schweiziske historikern Daniele Ganser, som är forskare vid "Center for Security Studies" i Zurich. Hans bok heter " NATO’s Secret Armies: Operation Gladio and Terrorism in Western Europe". Jag har inte läst boken, men jag har sett en dokumentär gjord av BBC från 90-talet, där många som var involverade i Gladio intervjuas. Gladio var en välbevarad hemlighet i mer än 40 år. Men nu vet vi alltså en hel del om operationen.

Gladio var ett kodnamn för paramilitära anti-kommunistiska grupper som som skulle finnas kvar bakom fiendens linjer om Warzawa pakten skulle invadera västeuropa. De var verksamma i många västeuropeiska länder från 1945. Men de användes aldrig mot en yttre fiende. Istället var Gladio ett verktyg för staten internt. Dokumentären handlar om det kalla kriget, då kommunisterna var det stora hotet mot USA och Västeuropa. Gladio var en slags osynlig armé som bekämpade vad de uppfattade som Sovjetunionens femtekolonnare, alltså de kommunistiska partierna och den extrema vänstern.

I BBC dokumentären "Operation Gladio: State-Sponsored Terrorism in Europe" intervjuas alltså flera personer som var involverade i Gladio. Ofta rekryterades personer som befann sig långt till höger politiskt, eftersom de var övertygade motståndare till kommunismen. Vincento Vincignerra var en av dem. På den tiden var han medlem i Ordine Nuovo. Han står fortfarande för sina handlingar, eftersom han trodde att de var nödvändiga. Samtidigt är han kritisk. Han beskriver en högermiljö som inte stod på sina egna ben, utan var manipulerad utifrån. Hans berättelse ger mig en bild av människor som vet vad de kämpar mot, men som inte har en klar bild av vad de kämpar för. Det gjorde dem lätta att manipulera. Som ett exempel kan nämnas massakern i Bologna, där 86 människor dog. Vincento Vincignerra säger att "The massacre att Bolgna came at a time of maximum concern on the part of the italian, american and allied secret services because of the electoral success of the italian communist party. The massacre at Bologna responds, as do all the other massacres, to the logic of a State who, no longer knowing how to confront a political enemy, resorts to extreme measures of violence, attributable to extremists on the Left or the Right, in order to justify their own actions."

Vincento tänker tillbaka på tiden i Ordine Nuovo, då han kämpade mot kommunismen. Han säger: "When I talk about ideals, I mean the persuit of truth, not ideology … I profoundly believed in what I was doing, and still do. So I can´t dissociate myself from the past. I want the truth that the State denies and I can´t even contemplate accepting the rewards the State gives to those who lie and are obedient. Because thousands of people have been decieved, jailed and killed."

Det fanns en frimurarloge, "P2", som verkar ha varit "hjärnan" bakom Gladios aktiviteter i Italien. Den hade kopplingar till mäktiga finansiella intressen i USA, enligt Vincento.

En del högt uppsatta politiker verkar inte ha känt till Gladio. Gladio var involverade i en rad terrordåd i olika länder i Europa, där syftet ibland var att göra kommunisterna hatade. Bara i Italien ska de ha legat bakom följande, som ett led i en "strategy of tension": Piano Solo, 1964. En kupp där socialistiska ministrar tvingades lämna regeringen. 1969, Piazza Fontana sprängningen. 1970, en misslyckad statskupp under ledninga av Valerio Borghese (som har skrivit ett förord till Julius Evolas "Men among the Ruins"). 1972, Petano Massakern. 1973, sprängningen av ett flygplan, Argo 16. 1974, Piazza della loggia sprängningen. 1978, mordet på Aldo Moro. 1980, Bologna massakern. 1982 mordet på general Carlo Alberto Dalla Chiesa.
Det här var en lista på dåd bara i Italien. Möjligen är kommunister skyldiga till några av dåden i listan. Jag använde wikipedia som källa. Men personerna som intervjus i dokumentären från BBC hymlar inte med vad de har sysslat med, så jag tvivlar inte på att de var involverade i de flesta av dåden. De ansåg nog att de befann sig i en kamp på liv och död mot kommunisterna. Fast det är svårt att förstå varför de spränger vanliga oskyldiga människor i luften i den kampen.

Det handlar om en "The strategy of tension" som gick ut på döda vanligt folk när de åkte tåg, tog bussen, var ute och handlade eller promenerade längs gatorna. Detta skapade en stor rädsla hos människor vilket gjorde att de var villiga att lämna ifrån sig delar av sin frihet till staten mot trygghet. Men de visste inte att det var statliga myndigheter som låg bakom dåden. Det verkar som sagt var som att inte ens alla högt uppsatta politiker har känt till Gladios existens. Och än mindre har en del av dem antagligen känt till vad Gladio egentligen sysslade med.

Som jag ser det har Gladios verksamhet varit ett led i en slags "söndra och härska" taktik vars trådar kan spåras tillbaka till London och Washington. Det var alltså inte Italien, Frankrike, Belgien, eller något annat europeiskt land på kontinenten eller i norden där Gladio var verksamt som gladiatorerna kämpade för, även om de trodde det själva. Så kan det gå när man vet vad man kämpar mot, men inte vad man kämpar för.

Europa befinner sig numera i en helt annan situation än det gjorde under kalla kriget. Det stora hotet mot Londons och Washingtons planer för Europa kommer inte från kommunister, utan från högerpopulister och nationalister. Då kan man tänka sig att vissa blir frestade att använda metoder som har varit framgångsrika tidigare.

Anledningen till att jag tar upp det här nu är naturligtvis Breiviks illdåd. Det är möjligt att han har agerat ensam. Men varifrån har han fått pengarna? 3 miljoner är en siffra som har nämnts. Han verkar ha använt avancerad ammunition, som såvitt jag vet inte är lätt att få tag på. Varifrån kom den? Vittnen har talat om skottlossning på flera platser samtidigt på ön. Var är i så fall Breiviks medhjälpare? Vart tog de andra vägen? Breiviks talar själv om något slags nätverk. Det nätverket finns kanske bara i Breiviks fantasi, eller också har han haft kontakt med någon/några. Vilka? Kanske experter på terrordåd?

Här är dokumentären från BBC. Den är klart sevärd, även om bildkvalitén är dålig på youtube. Den är i tre delar, på ca 45 minuter vardera.

Operation Gladio [BBC Timewatch, 1992] State-Sponsored Terrorism in Europe